OVO JE PRVA DAMA KOJA ĆE ZADRŽATI SVOJ POSAO PROFESORICE: Upoznajte Jill Biden

Energična, inteligentna, topla, puna podrške, uzor svojim studentima i ženama diljem svijeta te snažna kada su u pitanju osobne tragedije – tako bi se u najkraćim crtama mogla opisati Jill Biden, nova Prva dama Sjedinjenih Američkih Država.

Ova 67-godišnjakinja svakako nije tipična predstavnica svoje generacije i upravo je zbog toga primjer žene kakvoj težimo biti. Nisu je zaobišle velike tragedije, ali je uvijek u svemu pokušavala naći ljepšu stranu života, pritom iskreno govoreći i o lošim danima, a usto kao najveće čovjekovo ulaganje u samoga sebe i budućnost ističe obrazovanje.

Kao najstarija od petero sestara, Jill je uvijek nesvjesno bila uzor drugima, a nakon što je završila srednju školu, uputila se na studij modnog dizajna u Pennsylvaniju. Ipak, vrlo je brzo shvatila da to nije za nju i odabrala drugi put. Udala se za tadašnjeg dečka Billa Stevensona te su se zajedno uputili na Sveučilište Delaware. Dakako, tijekom studija shvatili su da su premladi i da u životu imaju različite težnje pa su se sporazumno razveli.

Nakon stjecanja diplome 1975. godine, Jill je počela raditi kao učiteljica engleskog jezika u državnim školama, a ujedno je držala nastavu i u psihijatrijskoj bolnici za djecu koja su tamo bila na liječenju. Nastavila je educirati se pa je uspješno stekla dva magisterija – jedan iz područja čitanjaa (što je u američkim školama zaseban nastavni predmet te ujedno premet proučavanja brojnih pedagoga), a drugi iz područja engleskog jezika i književnosti.

Ni tu nije stala pa se nakon petnaestak godina rada na Delaware Technical and Community College vratila na drugu stranu katedre i upisala doktorski studij iz područja odgojnih znanosti. Danas je njezini studenti zovu Dr. B.

Sve je to radila uz obitelj. Naime, 1975. godine upoznala je Joea Bidena, samohranog oca dvoje djece. Svega nekoliko tjedana nakon što je odabran kao senator, njegova žena Neilia i jednogodišnja kći Naomi umrle su u teškoj prometnoj nesreći. Drugo dvoje djece, Beau i Hunter, također su bili u automobilu, ali su preživjeli.

Nekoliko godina kasnije Joe i Jill upoznali su se na spoju naslijepo koji je organizirao njegov brat. U jednom od intervjua Jill se prisjetila kako ju je nakon kina Joe dopratio do vrata i rukovao se s njom, a potom je ona nazvala majku i rekla joj da je napokon upoznala džentlmena.

Dakako, i jednom i drugome bilo je iznimno važno da dječaci prihvate Jill, a kako je sama rekla, s obzirom na to da su već izgubili majku, morala je biti sasvim sigurna u to da želi provesti ostatak života s njim kako ne bi još jednom izgubili majčinsku figuru. Nekoliko godina kasnije dobili su kćer, a danas imaju petero unuka.

ŽENA MORA IMATI VLASTITE PRIHODE I ZANIMACIJE

Ono što je posebno zanimljivo u njezinoj priči je to što je kao Druga dama, za vrijeme Obaminog mandata kada je Biden bio potpredsjednik SAD-a zadržala svoj posao profesorice na Northern Virginia Community College, što se nije dogodilo nikada ranije u povijesti.

Štoviše, s današnjim danom, kada i službeno postaje Prva dama SAD-a, Jill će imati dva posla, dvije paralelne karijere – ostat će profesorica engleskog jezika na koledžu i obnašati dužnosti koje će imati kao Prva dama. Time se upisala u povijest jer nijedna predsjednikova supruga nikada nije radila tijekom njegova mandata. Čak se i Michelle Obama privremeno odrekla svoje karijere odvjetnice za vrijeme mandata svog supruga.

Time što Jill radi šalje iznimno snažnu poruku čitavoj svojoj naciji, pa i svijetu, o važnosti obrazovnog sustava i ulaganja u njega.
Tijekom predsjedničke kampanje u jednom je intervjuu rekla:

Dođemo li do Bijele kuće, nastavit ću predavati. Važno je. Želim da ljudi cijene učitelje i shvate njihov doprinos svim ostalim zanimanjima.

Osim toga, vjeruje da je za svaku ženu iznimno važno imati vlastitu karijeru i vlastite prihode, a ne biti u suprugovoj sjeni i upravo zato mijenja tijek povijesti predsjedničkih parova.

Znam da ako dozvolim da mi se oduzme taj dio, bit ću u potpunosti uvučena u Joeov život. Mogu imati svoj posao, svoj život, ali istovremeno raditi i na problemima kao Prva dama. Može se imati sve, uz dobru organizaciju, rekla je.

A da je uistinu tako, pokazala je svojim brojnim angažmanima izvan radnog vremena. S obzirom na to da je njihov sin Beau Biden godinama dio američke vojske, znala je kako boravak u ratnoj zoni može utjecati na živote obitelji vojnika. Zato je s Michelle Obama 2011.pokrenula nacionalnu kampanju Joining Forces kako bi pomogla veteranima koji se vraćaju iz rata, kao i njihovim suprugama da pronađu posao i nađu svoju svrhu.

Također je napisala i knjigu za djecu 2012. godine naziva Don’t Forget, God Bless Our Troops, a za to ju je inspirirala njezina unučica Natalie koja se teško nosila s time što je njezin otac Beau bio poslan u Irak.

Čitavoj obitelji također je teško pala Beauova dijagnoza tumora na mozgu 2013. godine, što je bio poticaj da se dodatno uključe u brojne inicijative i istraživanja o liječenju raznih vrsta tumora. Ipak, Jill je bila u sve to uključena i znatno ranije. Nakon što su čak četiri njezine prijateljice dobile dijagnozu karcinoma dojke, osnovala je tzv. Bidenovu inicijativu zdravlja dojke, organizaciju koja spaja znanstvenike, liječnike i pacijente kako bi se što uspješnije borili protiv ove zloćudne bolesti.

Tek nam preostaje vidjeti što će napraviti za zdravstvo, školstvo i feministička pitanja u naredne četiri godine, no sudeći prema dosadašnjoj impresivnoj karijeri i postignućima, Bijelu kuću čeka pravo osvježenje nakon mračnog razdoblja.

zadovoljna.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *