Kako bi nekadašnje ikone stila izgledale po današnjim standardima ljepote?

Sve više interesovanje za filerima danas se svrstava u popularni trend, a uvećavanje usana i zatezanje očnih kapaka postalo je svakodnevnica. Moderno doba donijelo je sliku ljepote, što je ogledalo našeg društva, opsjednutog lažnim slikama naših “savršenih života” i istih takvih lica.

Kako bi nekadašnje ikone stila izgledale po današnjim standardima ljepote?

Umjetnik Mat Maitland je to iskoristio na najbolji način. Zadržavajući se na istinskim zvijezdama koje su obilježile zlatno doba Hollywooda, ženama koje i dan danas važe za ikone stila, harizme i seksepila, kao što su: Marlyn Monroe, Audrey Hepburn, Princeza Diana, Liz Taylor, i Grace Kelly, pokušao je da prikaže kako bi izgledale s uvećanim usnama, po današnjim standardima ljepote.

Maitland nije želio da kritikuje već da prikaže na svoj način fenomen savremenog doba.

– Uvijek sam bio fasciniran ljudima koji ljepotu pomeraju do ekstrema. Jedan od mojih idola, Michael Jackson, je istražio ideju o transformaciji jako rano u svojoj karijeri. Kozmetički pristup ljepoti je ranije bio ograničen za zvijezde i ultra-bogataše, a danas je postao odstupniji. Gdje god pogledaš tu su dokazi o tim savremenim idealima ljepote. Novo normalno možeš da vidiš širom svijeta. Zato sam počeo da razmišljam o identitetu u našem savremenom društvu. Zamislio sam kako bi, da su i dalje žive, neke od najvećih zvijezda u historiji, prihvatile savremene kozmetičke tretmane i trendove – rekao je ovaj umjetnik.

Izvor: Avaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *