Namirnice koje zamjenjuju antibiotike!

Postoji dosta namirnica, koje pomažu u prevenciji i liječenju bakterijskih infekcija i tako praktično zamjenjuju antibiotike. 

Preventivno bi trebalo uzimati po dva čehna dnevno

Bijeli luk sadrži alicin, bezbojnu, uljastu materiju, koja uništava stafilokoke, streptokoke. Također i bakcile nekih bolesti kao što su dizenterija i tifus. Bolje pomaže ako se jede presan, termički neobrađen. Preventivno bi trebalo uzimati po dva čehna dnevno, a u slučaju infekcije četiri čehna.

Najviše se koristi u prevenciji urinarnih infekcija

Brusnica sprečava prijanjanje bakterija za zidove sluzokože. Zato se najviše koristi u prevenciji urinarnih infekcija, posebno onih izazvanih bakterijom ešerihijom koli.

Sadrži dosta vitamina C

Osim što sadrži dosta vitamina C, kupus je i odličan prirodni antibiotik. Ovo posebno važi za kiseo kupus, pošto se antibakterijske moći ove biljke povećavaju nakon procesa fermentacije.

Efikasan u sprečavanju bolesti probavnog sistema

Origano, koga najviše poznajemo u ulozi začina i tako ga i koristimo, zbog izrazitih antibakterijskih svojstva, efikasan je i u sprečavanju bolesti probavnog sistema.

Odlična ispomoć u slučaju infekcija

Med su u antibiotske svrhe koristili još u starom Rimu. Odlična je ispomoć u slučaju infekcija, a da bi ispoljio svoje najbolje osobine treba ga uzimati pola sata prije jela, što duže držati u ustima bez obzira da li se uzima sam ili rastvoren u nekoj tečnosti, kao što je mlijeko, čaj ili voda.

Izvor: Avaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *