Ovo su tri najotrovnije biljke na svijetu

Na svijetu postoji na hiljade biljaka otrovnica, među kojima su i one koje su jako opasne za ljude.

Među biljkama opasnim po ljude postoje čak i one koje držimo u stanovima, ili vrtne biljke, koje mislimo da dobro znamo.

Kukuta

Foto: cajeviza.net

Kukuta je svoju svjetsku slavu stekla na najsuroviji mogući način. Ona je još u drevnoj Grčkoj služila za pravljenje otrova za egzekuciju. Verovatno najpoznatija žrtva ove biljke je bio Sokrat, grčki filozof kome je presuđeno da sam sebi oduzme život ispijanjem otrova. Iako biljka sadrži nekoliko otrovnih materija, najači i najsmrtonosniji je otrov konin, koji u dovoljnoj dozi uzrokuje paralizu srca i pluća. Kukuta uglavnom raste u Evropi i Sjevernoj Africi.

Nerium oleander

Foto: Facebook/ Project Home

Oleander je svrstana među najotrovnije biljke na planeti, a opet šanse da je i sami uzgajate u bašti ili domu postoje pošto je lijander jedna od najpopularnijih kućnih cvjetnica. Ova biljka koja raste u obliku malog grma, može biti jako lijepa, ali samo za gledanje, žvakanje lišća, stabla ili cvijeća već može biti fatalno, pa ovu biljku držite dalje od djece i kućnih ljubimaca. Zapravo svaki dio lijandera je otrovan. Čisti oleander može da ošteti vaše oči i crijeva, pa čak i da zaustavi srce.

Abrus precatorius

Foto: Facebook

Abrus je porijeklom iz Indonezije, gdje se njene jarko crne, crvene i bijele bobice često koriste pri izradi perkusija i nakita. Ove sjemenke ne proizvode samo dobar zvuk. One su i veoma opasne zbog otrovne supstance abrina koje sadrže. Samo jedna sjemenka ove biljke može biti fatalna za ljude. Ipak, na svu sreću sjemenka samo “prođe” kroz ljudski organizam, a fatalna je samo kad se žvaće, piše Kurir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *