Zašto žensko srce kuca brže od muškog

Ovo nije slučajnost – žensko srce mnogo brže kuca od muškog, saznajte zašto. Žensko srce kuca deset posto brže od muškog, pa tako razlika između njih iznosi osam otkucaja u minutu.

A ono što za rad ovog mišića podjednako prija i ženama i muškarcima jeste – smijeh. Istraživanja pokazuje da je oko 15 minuta smijanja na dnevnom nivou ljekovito za srce koliko i pola sata pravilnog vežbanja. Međutim, ono ne voli ponedjeljak, pa se tako početkom nedjelje dogodi za 20 posto više srčanih udara nego drugim danima. Stručnjaci to objašnjavaju pojačanim stresom i depresivnim mislima zbog povratka na posao posle vikend odmora i relaksacije.

Istraživanja pokazuju i da jutro nije omiljeno doba dana za srce, pa su tako naučnici sa Harvarda došli do saznanja da je rizik od infarkta tada veći za čak 40 posto. Objašnjenje istraživača je da kada se probudimo naše tijelo luči adrenalin i hormone stresa, pa se povećava potreba za kiseonikom. Krv je ujutru daleko gušća, zbog čega ga srce teže pumpa.

Međutim, kako čovek mora da prione na radne obaveze, on skače iz kreveta, umesto da se probudi ranije da bi mogao još malo da se protegne u krevetu i tako spusti tenziju.

opusteno.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *