Isti okus, lakša priprema! Recept za husare – jedine kekse koji konkuriraju linzerima

Na blagdanskom jelovniku uvijek se nađe i neka vrsta prhkih keksića, a među najpopularnijima su husarski keksi ili husari. Sastojcima i okusom zapravo su slični linzerima, ali znatno jednostavniji za izradu jer ovdje nema valjanja, izrezivanja keksa i lijepljenja.

SASTOJCI ZA HUSARE:

– 300 grama glatkog brašna
– 200 grama maslaca
– 100 grama mljevenih oraha, lješnjaka ili badema
– 100 grama šećera
– 1 vanilin šećer
– 1 jaje srednje veličine
– pekmez od šipka (ili po želji bilo koji drugi)
– šećer u prahu za posipavanje

PRIPREMA HUSARA:

1. U brašno ubacite obični i vanilin šećer te promiješajte. Hladni maslac narežite u brašno na listiće ili manje kockice pa prstima razmrvite. Kada ste ga razmrvili, dodajte orahe i promiješajte malo. U sredini napravite rupicu, ubacite jaje i zamijesite glatko tijesto.

2. Tijesto dobro zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena. Nakon hlađenja malom žlicom uzimajte dio po dio tijesta, formirajte dlanovima male kuglice i stavljajte ih na protvan koji možete obložiti masnim papirom.

3. Kada ste formirali kuglice, uzmite jednu drvenu kuhaču i s vrhom formirajte malo udubljenje u svakoj kuglici. Ako primijetite da vam se kuhača lijepi za tijesto, prije toga malo je umočite u brašno i onda radite udubljenja.

4. Stavite kekse u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite 12 minuta. Nakon pečenja ostavite ih da se u potpunosti ohlade. Kada su hladni, prvo ih pospite šećerom u prahu. Nakon toga u lončiću malo zagrijte pekmez na laganoj vatri i njime punite udubljenja.

Dobar tek!

zadovoljna.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *