Znakovi koji nam pokazuju kada je vrijeme da zamijenimo našu zaštitnu masku

Maske za lice za višekratnu upotrebu su zasad naš najbolji alat za sprečavanje širenja COVID-19, ali postoje stvari na koje moramo obratiti pažnju kod ove vrste zaštite.

Platnene maske su definitivno bolje rješenje za masovnu upotrebu od jednokratnih kirurških maski, koje su potencijalni izvor zagađenja mikroplastikom, prema nedavnoj studiji objavljenoj u Biltenu o zagađivanju mora.

No koliko god ekološke bile maske od platnenih materijala, one postaju manje učinkovite u blokiranju koronavirusa kada se istroše i postanu prozirnije usljed čestog pranja.

Imajući ovo na umu, važno je pripaziti na znakove da vaša maska više ne filtrira kapljice iz respiratornog sistema koje prenose virus. Pored svih prekrivača za lice koje smo koristili, mnoge komercijalno izrađene maske dolaze bez upozorenja kada je vrijeme za bacanje proizvoda.

Ovo su neki od znakova koje bi nam mogli pokazati kada je vrijeme da ih zamijenimo novima, prenosi Huff Post.


Špagice su se istrošile


Umjesto same tkanine od maske, upravo su elastične vezice na ušima prvo mjesto na kojima se pokazuju znakovi trošenja – pogotovo ako je maska bila izložena jakoj vrućini u sušilici, kaže Hannah Yokoji, direktorica brenda The Laundress, koja prodaje netoksične proizvode za pranje.


Maska više ne stoji ravno


Ako već neko vrijeme nosite svoju masku, i primjećujete kako vam više ne stoji udobno na licu – pogotovo ako maska više ne pokriva sigurno nos i usta – Yokoji savjetuje zamjenu novom.

Za potpunu zaštitu, potrebno je da maska sjeda ispod brade preko lica i oko nosa, bez šupljina, dodala je.


Maska je oštećena


Uklonite bilo koju masku koja ima “konce ili rupe”, savjetuje Christina Madison, stručnjakinja za kliničko javno zdravstvo. Nikada nemojte koristiti masku s pukotinama, rekla je, jer virus na ovaj način može ući i izaći.


Maska je umrljana


Bez obzira jesu li uzrokovane izlijevanjem kafe ili šminkom, licencirana liječnica Leann Poston rekla je da mrlje na maski također mogu biti znak da je istrošena.

“Ako je maska vidljivo zaprljana, a pranje ne uklanja mrlju, vjerojatno je vrijeme da je bacite”, dodala je. “Umrljana maska vjerojatno je prekomjerno korištena i treba je zamijeniti.”


Tkanina se istrošila


Materijali za maske mogu postati tanji što ih više perete, a tanja tkanina pruža slabiju prepreku prijenosu COVID-19, smatra kozmetički dermatolog Howard Sobel, osnivač Sobel Skin kompanije.


Oprali ste masku više od 30 puta


U svakom slučaju, “često pranje razvući će vlakna u nekim tkaninama”, rekla je Poston. Zbog toga je presudno pažljivo prati maske, ali i prepoznati kada su dosegle kraj svog životnog vijeka.


Masku niste prali prema uputama proizvođača


Da bi sačuvala masku, Madison je rekla kako je važno pravilno je oprati.

“Nisu sve maske za lice jednake”, objasnila je. “Najbolje je pogledati upute za njegu isporučene s proizvodom. Ako proizvod izričito ne navodi da se može prati u stroju, najbolje je oprati je ručno, a zatim pustiti da se osuši na zraku. “

Izvor: N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *