Načini na koje se možete zaštititi od korone u zatvorenim prostorima

Budući da sve više vremena provodimo u zatvorenim prostorima, jer je došlo hladnije vrijeme, treba da razmišljamo o načinima kako suzbiti prijenos koronavirusa u zatvorenom.

Upoznati smo s tim da je SARS-CoV-2 virus koji uzrokuje koronu. On se širi kapljičnim putem, kada neko kiše ili kašlje, ali može se širiti putem sitnijih čestica koje se zovu aerosoli.

Aerosoli se mogu duže zadržati u zraku, a dobra ventilacija smanjuje šansu za zarazu koronavirusom u zatvorenim prostorijama, prenosi N1.

Postoje nekoliko jednostavnih mjera koje možete poduzeti, kako kod kuće tako i na poslu, kako biste poboljšali ventilaciju.

1. Otvorite prozore i vrata

Ovo je najbolja i najjednostavnija strategija. Ako su vam prijatelji ili porodica došli na ručak ili ste na božićnoj zabavi u uredu, bilo bi dobro da stolove i stolice pomaknete bliže otvorenim prozorima. Uz to, otvorite i vrata kako bi se stvorio lagani povjetarac.

2. Klima uređaj

Klima uređaji mogu pomoći, ali moraju imati ispravne postavke. U zatvorenom prostoru ne želite recirkulirati zrak jer onda sve vrijeme isti zrak kruži u prostoriji.

Umjesto toga, uvijek pazite da je vaš klima uređaj postavljen tako da unosi svjež zrak. Važan je i smjer strujanja zraka. Na primjer, ako uređaj samo recirkulira zrak, to znači da nemate dotok svježeg zraka.

Poželjno je da inženjeri servisiraju sistem za uvlačenje svježeg zraka brže s ne manje od 60 litara u sekundi po osobi.

3. Koristite ventilatore

Smjernice koje je nedavno objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju postavljanje ventilatora blizu otvorenih prozora kako bi se pojačao protok zraka. Preporuka je imati uključene ventilatore kad god u prostoriji borave osobe.

Ventilator treba postaviti tako da povećava protok svježeg zraka u sobu i ne smije se postavljati tako da se zrak kreće iz sobe prema otvorenom prozoru ili otvorenim vratima.

4. Ne zamarajte se HEPA filterima kod kuće

Za visokoučinkoviti filter za zrak (HEPA) navodi se da bi mogli smanjiti koncentraciju čestica SARS-CoV-2 u zraku. No, njihova učinkovitost ovisi o kapacitetu protoka zraka jedinice, konfiguraciji sobe, broju ljudi u sobi i položaju filtra u sobi.

Ipak, nema dokaza koji potvrđuju da bi dosita mogli pomoći i protiv Covid-19 u vašem domu.

5. Javni prijevoz i taxi

Ako se vozite javnim prijevozom, poželjno je da svi prozori budu otvoreni kako bi se raspršile virusne čestice. Prema tome, ako ste u tramvaju ili autobusu, trebali biste otvoriti prozore ako možete. Ali, u nekim prijevoznim sredstvima, poput voza, to nije moguće pa u takvim situacijama nosite zaštitnu masku.

Isto tako, ako se vozite u taxiu, bilo bi poželjno da otvorite prozore. Ako to nije moguće, uključite klima uređaj tako da povlači svježi zrak izvana i ne zaboravite nositi masku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *