Nabavka vakcina: Građane više ništa ne može iznenaditi

Cijelo prijepodne trajala je neizvjesnost u pogledu nabavke vakcina u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ranije informacije upućivale su na to da bi BiH mogla ostati bez naručenih doza. Građane više ništa ne može iznenaditi.

“Ma kakve vakcine, od toga nema ništa”.

“Ma sa ovom državnom nećemo, sigurno”.

“Ništa ne očekujem, ova država nije nizašta”.

Nakon niza mailova upita i insistiranja na tačnim informacijama, u poslijepodnevnim satima oglašavaju se iz Vlade Federacije. Sredstva su osigurana, građani ne moraju da brinu.

U potpisanom sporazumu, za koji je ovlastila Federalnog ministra zdravstva, rokovi za uplatu rezerviranih doza vakcine, kao i njihovu isporuku nisu precizirani, te se tako sredstva nisu mogla ni planirati u ovogodišnjem budžetu Federacije BiH“, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva kažu da je problem u procedurama i nedefinsanim stvarima između države i entiteta.

Federalna vlada je obaviještena u petak 11. o potrebi uplate koja je trebala biti završena za tri ili četiri dana, proceduralno niko nema mogućnost da nešto uradi mimo zakona da ne bi sutra bio optužen, okrivljen da je nesto uradio“, rekao je Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva. 

Za rokove i informacije o plaćanju smo pitali u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske je u skladu sa zahtjevom Ministarstva civilnih poslova i Ministarstva finansija i trezora i jasnom instrukcijom za plaćanje koja je dostavljena shodno uputstvima od strane COVAX mehanizma, odnosno GAVI alijanse“, saopćeno je iz Vlade RS. 

“Definisano je kada treba da platimo avans i to je ono što je definisano između države i nas. Ako vi imate stvar jednu definiranu, a onda vi počnete pričati uradite ovo ili ono, pazite šta je ugovor – valjda je to obavezujuće“, rekao je  Čerkez. 

Apsolutna nebriga i nestručnost rezultat je koji trenutno imamo na terenu, ocjenjuje struka čije mišljenje nadležnima očito nije bitno poručuje infektolog Ednan Drljević.

Niko te ljude ne konsultira nego se iz nekih vaninstitucionalnih centara moći donose nekakvi zaključci koji sa naukom nemaju veze“, komentar je Drljevića.

Dobro poznata činjenica da BiH nema državno ministarstvo zdravstva zbog čega je prema Ustavu ovaj sektor u nadležnost entiteta i distrikta. Pored zajedničke nabavke putem sistema COVAX, iz Republike Srpske su se odlučili i za nabavku ruske vakcine. U tom kontekstu infektolog Drljević smatra da je riječ o zadiranju u ljudska prava. 

To se ne smije dešavati, treba da se naruči vakcina za čitavu BiH, a izvori finansiranja neka budu kako oni odrede“, potcrtao je Drljević.

Da li će probijanje rokova uticati na vrijeme i način isporuke pitali smo Ministarstvo civilnih poslova, koje je ispred BiH potpisnik sporazuma sa Gavijem. Odgovora nema.

Izvor: N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *