Dr. Radosavljević o “misteriji osmog dana zaraze”: Velika nepoznanica virusa

Istraživanja stranih naučnika ukazivala su na najproblematičniji period infekcije, a takvi slučajevi zabilježeni su i kod pacijenata na Balkanu. Šta se zapravo krije iza ove važne misterije virusa?

“Dolazi do određenih pogoršanja stanja osmog dana, ali se ne zna zbog čega se to dešava. Može da se se desi da pacijent na početku ima blago povišenu temperaturu, pa da je onda nema i da je ponovo dobije osmog dana”, objašnjava za “Ženu” dr Tatjana Radosavljević, pneumoftiziologinja, zapažanja iz celog svijeta koja, ističe ona, nisu zasada naučno potkrijepljena.

Na pitanje o slučajevima “osmog dana” korone u Srbiji, kaže:

“Jeste, i kod nas je primećeno, a radi se o pojediničanim zapažanjima pa ukoliko pacijent nije bio na snimanju pluća, a osmog dana dobije povišenu temperaturu, mora obavezno da se slika”.

“U Kini su primetili da bi se prve promene na plućima videle jedino ako bi se skener pluća uradio na početku bolesti, jer se one ne vide na običnom snimku.

Ne možemo, s obzirom na situaciju, znati kada se dešavaju promene na plućima i zašto se pogoršanja dešavaju baš osmog dana. To jeste zapažanje u celom svetu, ali se niko nije pozabavio time zašto se to događa. Verovatno su u pitanju dešavanja na ćelijskom i subćelijskom nivou”, odgovora naša sagovornica.

Da li su slične promjene uočene kod ostalih virusa?

“Ne, ovo je specifikum COVID-a. Ranije infekcije i najteži virus, poput H1N1, završavale su se bez širenja na pluća, dosta su bile retke pneumonije, a posebno je bilo retko da pacijent sa virusom H1N1 završi na respiratoru”, ističe.

Šta bi se desilo kada bi se saznao uzrok pogoršanja osam dana nakon pojave simptome? Doktorica kaže da bi to bilo poput odgovora na pitanje – šta bi se desilo kada bi se našao lijek za COVID.

HABER.BA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *