Nevjerovatne činjenice o londonskom metrou

Ako ste ikad bili u Londonu, metro, da ste i htjeli, niste mogli zaobići. Naime, sistem podzemne železnice u Londonu najstariji je na svetu, a ima čak i nadimak – baka, podzemnih sistema. Da, rođena je davne 1863. godine, a vozi na čak 270 stanica širom ove užurbane metropole, mnogi bi rekli srca Evrope. U nastavku vam donosimo nekoliko činjenica o metrou koje vjerovatno niste znali.

Većina metroa nije ispod zemlje

Iako se čini kao da je celo metro ispod zemlje, to i nije baš istina. Naime, svega 45 posto pruga metroa prolazi ispod zemlje.

11,5 dana u metrou

Život u Londonu možda se čini super, ali statistike pokazuju kako prosečni stanovnik Londona u metrou provede čak 11,5 dana godišnje.

I kraljica se vozi metroom

OK, ovo nije baš skroz istina. Istina je da se kraljica vozila u metrou, i to čak nekoliko puta. Jednom kad je imala 13 godina bila je sa svojom sestrom, a drugi put 1969. godine kad je prisustvovala otvorenju Victoria Linea. Svaka čast pustolovnoj kraljici.

Gdje je rođen Jerry Springer?

Svi znamo Jerryja Springera, poznatog televizijskog voditelja nekad popularnog talk showa. Ali malo ljudi zna da je upravo on rođen u metrou, tačnije na stanici Highgate. Bilo je to davne 1944. godine, kada je njegova mama za vrijeme Drugog svjetskog rata pronašla utočište u prostorijama metroa.

Ako volite gužve, evo savjeta za vas

Ljubitelj ste jutarnjih gužvi i jednostavno volite kad vas drugi guraju i zauzimaju sav vaš privatni prostor? Posketite stanicu Waterloo metroa svakog jutra jer upravo tamo prolazi najviše ljudi. Čak njih 57 hiljada u periodu od 7 do 10 sati. WOW!

Muzej u metrou

Znate li da je za vrijeme Drugog svetskog rata Piccadilly line poslužio kao prostor u kojem su se skladištili vrijedni eksponati iz najpopularnijeg gradskog muzeja – British Museuma?

Metro smrti

Iako nije nešto što treba isticati, dobro je znati kako se u sistemu metroa svake godine dogodi preko 100 slučajeva samoubistva. Najpopularnije linije prema broju samoubistava (2000-2010) su Northen (145), Central (99), Piccadilly (92) i District (81).

Aldwych Station

Ispod Londona, uz aktivne stanice metroa, postoje i one manje poznate, zatvorene stanice. Njih je čak 26, a najpopularnija među njima je stanica Aldwych, otvorena davne 1907. godine, a zatvorena 1994. godine. Danas u ovu stanicu možete doći samo kao dio turističke ture koju vodu London Transport Museum.

Izvor:Opusteno.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *