Izetbegović odbacio optužbe Čovića: Komšić i Džaferović imaju snažan integirtet i vlastiti stav

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, potpredsjednik Denis Zvizdić, predsjednik SBiH Amer Jerlagić i predsjednik BPS-a Sefer Halilović danas su posjetili Mostar gdje su razgovarali s kandidatima “Koalicije za Mostar”.

Izetbegović se kratko obratio novinarima, a jedno od pitanja bilo je da prokomentariše jučerašnje otkazivanje susreta članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Šefika Džaferovića sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom. On je odbacio i navode predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je zaključio kako su članovi državnog Predsjedništva to uradili po instrukciji samog Izetbegovića.

“Lavrov se zaustavio na tome da je dirigovano. Čuo sam se jučer sa Džaferovićem koji me nazvao i kazao da su tako odlučili i uradili. Naravno da se sa Džaferovićem koordiniram, ali sa Komšićem nikad. Jedino smo se zajedno dogovarali u vezi sa NATO-om. To su besmislice (komentar Čovića) i ja se ograđujem od toga. Džaferović i Komšić su lideri koji imaju snažan integritet. Ispravno su postupili. Ono što Rusija radi je neprincipijelna, selektivna podrška liderima RS-a bez obzira šta oni rade. To je radikalno miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Lavrov je sam kriv što je nepoštujući simbole i zakone BiH, poput Zakona o odbrani BiH u vezi sa NATO-om, što je poslao svjesno ovakve poruke. Sam je isprovocirao Džaferovića i Komšića da tako postupe. Predsjedništvo BiH je bilo domaćin posjete Lavrovu, a Turković mu je sve rekla što sam i vama danas kazao”, rekao je Izetbegović u Mostaru.

Izvor: N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *