Da li će BiH dobiti 250 miliona eura pomoći od Evropske unije?

Procent podjele novca prema entitetima jeste 61,5 posto za Federaciju BiH, 37,5 za Republiku Srpsku, te 1 posto Brčko distriktu

Na sjednici Vijeća ministara koja je zakazana za sutra, 16. decembar, jedna od tačaka dnevnog reda jeste i Nacrt memoranduma o razumijevanju između Evropske unije kao zajmodavca i Bosne i Hercegovine kao zajmoprimca – makrofinansijska pomoć za Bosnu i Hercegovinu u iznosu do 250 miliona eura, sa Osnovama za zaključivanje navedenog memoranduma.

Predlagač ove tačke je Ministarstvo finansija i trezora.

Kako saznajemo od dobro obaviještenog izvora iz Vijeća ministara, procedura je takva da će se sutra nacrt razmotriti i eventualno prihvatiti.

– Kada se prihvati, potrebno je odrediti ekipu iz Ministarstva finansija i trezora, koja će ići na konkretne pregovore sa zajmodavcem, u ovom slučaju to je Evropska unija. Kada se to ispregovara, onda će biti potpisan zvanični dokument, koji će ponovo doći na Vijeće ministara, a onda će se tražiti saglasnost Predsjedništvo i Parlamenta BiH – kazao nam je naš izvor.

Također, procent podjele novca prema entitetima jeste 61,5 posto za Federaciju BiH, 37,5 za Republiku Srpsku, te 1 posto Brčko distriktu.

Pretpostavlja se da će nacrt memoranduma biti usvojen sa obzirom na to da je već iduća tačka dnevnog reda Nacrt sporazuma o kreditnoj liniji između Evropske unije kao zajmodavca i Bosne i Hercegovine kao zajmoprimca i Centralne banke Bosne i Hercegovine kao agenta zajmoprimca – makrofinansijska pomoć za Bosnu i Hercegovinu, sa Osnovama za zaključivanje navedenog sporazuma.

Bit će dvije tranše. Prva će iznositi 125 miliona eura, odnosno pola iznosa, a druga tranša će biti uslovljena mjerama.

Izvor: Avaz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *