LOŠE VIJESTI ZA VOZAČE: Cijene nafte na najvišem nivou od marta, slijede poskupljenja…

Na svjetskim tržištima cijene nafte porasle su i prošle sedmice, šeste zaredom, jer se trgovci nadaju da će se uskoro, zahvaljujući vakcinisanju protiv Covida-19, ekonomska situacija normalizirati, a potražnja za crnim zlatom porasti.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice za 1,5 posto, na 49,97 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio za 0,7 posto, na 46,57 dolara.

Cijene nafte porasle su šest sedmica zaredom, što je njihov najduži pozitivni niz od juna.

Tokom sedmice, cijena barela na londonskom tržištu dosegnula je i 51 dolar, što je njen najviši nivo od prvog dijela marta i izbijanja korona-krize.

Cijene su u usponu od kada su objavljene vijesti o razvoju prve vakcine protiv koronavirusa, što je potaknulo nadu da će se uskoro ekonomske aktivnosti u svijetu normalizirati, a potražnja za crnim zlatom porasti.

Poticajno na cijene utječu i očekivanja da će uskoro američki Kongres prihvatiti nove poticajne ekonomske mjere.

Cijene ovise o tempu oporavka ekonomije

U aprilu su zbog korona-krize cijene nafte potonule na najniže nivoe u posljednjih dvadesetak godina. No, kasnije su nadoknadile velik dio tih gubitaka zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim ekonomijama, što je potaknulo oporavak ekonomskih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

Daljnje kretanje cijena nafte ovisit će ponajviše o tome koliko će se brzo svjetska ekonomija, a time i potražnja za naftom oporavljati od korona-krize.

Izvor: Slobodna Bosna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *