Palmer: Sjedinjene Države se najviše fokusiraju na budućnost BiH

Apeluje na Predsjedništvo BiH i lidere političkih stranaka da se ujedine u postizanju stvarnog i opipljivog napretka u provođenju onoga što je potrebno da se dobije kandidatski status od EU.

Specijalni izaslanik američkog State Departmenta za Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Matthew Palmer obratio se porukom povodom 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

– Danas smo se sastali da bismo obilježili 25. godišnjicu Daytonskog mirovnog sporazuma i želimo vam svima čestitati na vašim postignućima i očuvanju mira. Sjedinjene Države s našim partnerima iz međunarodne zajednice ponosne su što su imale učešće u izradi tog sporazuma, iako shvatamo da su građani Bosne i Hercegovine donijeli konačnu odluku da grade budućnost za sebe, svoju djecu i generacije koje dolaze. Dok obilježavamo ovu prekretnicu, Sjedinjene Države se najviše fokusiraju na budućnost BiH u narednih 25 godina, istakao je Palmer.

BiH ima potencijal da ispuni obećanje mira kroz ostvarenje svog euroatlanskog potencijala, poručio je on.

– To znači bolju ekonomsku situaciju koja će omogućiti otvaranje novih neophodnih radnih mjesta da bi se mladi ljudi zadržali u zemlji, podstakle inovacije i poduzeništvo. To znači poboljšanje u oblasti vladavine zakona i borbi protiv korupcije, kao i pouzdanu lokalnu i državnu upravu koja radi za građane BiH. Međunarodna zajednica spremna je da pomogne u stvaranju takve budućnosti, ukoliko lideri BiH budu djelovali u tom pravcu. Apelujemo na Predsjedništvo BiH i lidere političkih stranaka da se ujedine u postizanju stvarnog i opipljivog napretka u provođenju onoga što je potrebno da se dobije kandidatski status od EU. To je u interesu svih građana. Jačanjem odgovornosti, boljim upravljanjem i usklađivanjem zakona s odlukama Evropskog suda za ljudska prava, BiH konačno će ostvariti budućnost kakvu njeni građani žele. Pozivam vas da uzmete učešće u građanskom aktivizmu, da zahtijevate promjene i smatrate svoje lidere odgovornim. Recite im čemu se nadate u narednih 25 godina, poruka je Palmera.

Kancelarija visokog predstavnika igrala je i igra vitalnu ulogu u unaprijeđenju stabilnosti, funkcionalnosti i institucionalnih kapaciteta koji su potrebni BiH kako bi zauzela svoje mjesto u euroatlanskoj zajednici, dodao je Palmer.

– OHR nastavlja da igra ključnu ulogu u praćenju i omogućavanju provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma da bi ova zemlja mogla ispuniti kriterije za okončanje međunarodne supervizije. Na kraju, čestitamo građanima BiH na miru koji danas slave i pozivamo sve lidere da se posvete uzajamnom poštovanju, miru i pomirenju. Čestitamo vam na ostvarenom napretku i unaprijed se radujemo narednih 25 godina koje će biti obilježene novim poglavljem u kojem će BiH biti članica euroatlanske zajednice. Puno vam hvala, stoji u poruci Palmera.

Izvor: Oslobođenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *