Sattler i Nelson na ceremoniji obilježavanja 25 godina od Dejtona: Vrijeme je da BiH učini ključne korake ka EU

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler i ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson kazali su na ceremoniji obilježavanja 25 godina od potpisivanja Dejtona da je vrijeme da BiH ide u svjetliju budućnost te da učini ključne korake ka EU.

Nakon potpisivanja Dejtona vrijeme da se radi na boljoj sadašnjosti i budućnosti, kazao je Sattler, te dodao da mir mora biti više od okončanja rata te naveo da građani u našoj zemlji žele živjeti bez straha, siromaštva i političkih kriza.

“Mladi ne žele biti zaglavljeni u prošlosti, žele funkcionalnu državu na putu u EU. Mladi također misli da članstvo u EU osigurava dugoročan mir. Evropske integracije mogu pomoći BiH da savlada anomalije Dejtona i vlasti moraju napraviti značajne korake ka tome. Evropa je već tu, sada je vrijeme za EU”, naglasio je Sattler.

Eric Nelson, ambasador SAD-a u BiH je također istakao da Dejton koji je postavio temelj mira osigurao je i put pomirenja čime je BiH postala funkcionalno i demokratsko društvo te je to bio njegov primarni cilj.

“Tokom 25 godina, kancelarija visokog predstavnika u BiH bila je uporan predvodnik toga. Dejton je ostvario te ciljeve, održao mir i omogućio BiH da krene putem ka EU, ali sada je vrijeme da se naprave ključni koraci za budućnost. Kako bismo to uradili, moramo unaprijediti ovaj sporazum jer njegova namjera nije da bude vječan. Njegovi nedostaci mogu i moraju biti popravljeni”, kazao je Nelson.

Dodao je da su mladi istinska snaga BiH te da ne žele biti zarobljeni u prošlosti.

“Njima je daleko važnija BiH 2030. od BiH iz 1995. godine. Građani zaslužuju svjetliju budućnost u stabilnoj, prosperitetnoj i demokratskoj BiH i članici EU. SAD će i dalje iz dana u dan podržavati njihova zalaganja da ovu viziju pretvore u stvarnost”, poručio je Nelson.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *