Prvo značajno oružje protiv pandemije: “Pfizerova“ vakcina donosi čovječanstvu nadu u nešto

Sada slijedi da svjetske zdravstvene regulacione institucije za lijekove i medicinska sredstava, kao što je američka FDA, evropska EMA i druge izvrše provjeru bezbjednosti i efikasnosti vakcine prije nego što je odobre.

Kristofer Telirijan (Christopher Tehlirian) ljekar je po struci s bogatim naučnim iskustvom u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj naučnik aktuelni je medicinski direktor velike farmaceutske kompanije „Pfizer“.

Historijskom viješću nazvana je vakcina protiv Covida19, koji je proizveo „Pfizer“ sa njemačkim partnerom „BioNTechom“.  Telirijan je za N1 govorio o sadašnjosti i budućnosti vakcine, koju je prva primila devedesetogodišnja Britanka prije tri dana. 

Tri faze ispitivanja

– „Pfizerova“ vakcina donosi čovječanstvu nadu u nešto, kao prvo značajno oružje protiv pandemije izazvane Covidom19. „Pfizerova“ vakcina pokazuje značajan pomak u razumijevanju samog virusa i sprečavanju teškog oblika oboljenja nakon zaraze. Vakcina, sama po sebi, vjerovatno neće biti potpuni nestanak pandemije, ali će biti temelj tog rješenja. Očekuje se da će vakcina uspjeti da u najvećem broju slučajeva ukloni ili ublaži simptome zaraze Covidom-19. Također, treba imati na umu da se trenutno ispituju druge terapije, pored vakcina, na primjer, monoklonalna antitijela i antivirusni lijekovi koje će omogućiti liječenje Covida-19 – kazao je on.

Pojasnio je da pri razvijanju svakog lijeka postoje tri faze ispitivanja. „Pfizer“ je u fazi 1 i 2 ispitao vakcinu na 45 dobrovoljaca. Međutim, u fazi 3, „Pfizer“ je ispitao vakcinu na otprilike 43.000 dobrovoljaca, raznih životnih dobi i socioekonomskih kategorija. 

Kao sa svakom vakcinom, postoje mogućnosti nuspojava. Neke od mogućih nuspojava su crvenilo i bol na mjestu gdje je data vakcina, povišena temperatura, glavobolja, umor i bol u mišićima. Ove nuspojave često same prođu nakon par dana ili manje.

– „Pfizerova“ vakcina zahtijeva dvije doze. Trenutno, jedna doza vakcine nije dovoljna da indukuje potreban nivo antitijela protiv Covida-19. Jedna doza postiže antitijela u 52 posto dobrovoljaca, dok dvije doze postižu potreban nivo anitijela u više od 90 posto dobrovoljaca – naglasio je.

Pregovori sa zemljama Balkana

Prema njegovim riječima, svaka država će zasebno napraviti plan prema kome će vakcina biti ponuđena po rangu prioriteta. Najvjerovatnije, vakcina će se prvo nuditi zdravstvenim radnicima, policiji, vojsci i onima u visoko rizičnim grupama (ljudi preko 70 godina, kao i oni sa hroničnim bolestima). Također, treba znati da vakcina nije ispitana na ljudima sa manje od 18 godina, trudnicama, kao i onima sa imunodeficijencijama, tako da ove osobe ne bi mogle da prime vakcinu, za sada.

Sada slijedi da svjetske zdravstvene regulacione institucije za lijekove i medicinska sredstava, kao što je američka FDA, evropska EMA i druge izvrše provjeru bezbjednosti i efikasnosti vakcine prije nego što je odobre.

– Nakon toga, svaka državna institucija za regulativu lijekova i medicinskih sredstava može zasebno da vrši provjeru vakcine također. Odmah nakon toga bi mogla vakcina da se distribuira pod specifičnim uslovima. U međuvremenu, „Pfizerovi“ pogoni rade punom parom da bi proizveli oko 50 miliona doza prije kraja ove godine. „Pfizer“ se nada da će proizvesti do 1,3 milijarde doza do kraja 2021. godine – naglasio je.

Mnoge zemlje u Evropi i na Balkanu su već u pregovorima sa „Pfizerom“ oko narudžbe vakcine, zaključio je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *