“Krvavi princ” bin Salman u strahu od Joe Bidena

Sudija u New Yorku naložio obavještajnoj agenciji da dostavi snimak ubistva.

Nova američka administracija na čelu s Joeom Bidenom želi se obračunati s “krvavim princem”, arogantnim i bahatim saudijskim prijestolonasljednikom Mohammadom bin Salmanom, a to dokazuje i činjenica da je sudija američkog okružnog suda u New Yorku Paul Engelmayer naložio američkim obavještajnim agencijama da mu predaju snimak ubistva novinara Jamala Khashoggija. Naime, kako piše Bloomberg, sudija Engelmayer potvrdio je da je predsjednik Donald Trump tokom intervjua za Fox News u novembru 2018. priznao da su Sjedinjene Države imale evidenciju o ubistvu, a sudija je o tome rekao: „Predsjednik je doslovno priznao da su američke obavještajne agencije pregledale snimak i da se nalazi kod CIA-e.”

Trump: Spasio sam mu glavu

Direktorica CIA-e Ginom Haspel o tome je obavijestila i ostale američke dužnosnike, uključujući Kongres, kako snimke potvrđuju direktnu umiješanost princa bin Salmana u ubistvo saudijskog novinara Khashoggija. Trump se i sam hvalio da je “spasio glavu prijestolonasljedniku” Saudijske Arabije bin Salmanu, što potvrđuju isječci iz intervjua što ga je američki predsjednik dao Bobu Woodwardu. – Spasio sam mu glavu – rekao je 22. januara Trump Woodwardu dodajući da je “uspio postići da ga Kongres ostavi na miru, uspio sam ih zaustaviti”. Jamal Khashoggi, suradnik Washington Posta i kritičar saudijskog režima, ubijen je u oktobru 2018. u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu.

Njegovo tijelo rasječeno je na komadiće i nikada nije pronađeno jer je rastopljeno kiselinom. Da je bin Salman u panici i strahuje da će ga goniti novoizabrani američki predsjednik Biden, pisali su i izraelski mediji koji su pratili izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na tajnom sastanku koji je održao s prijestolonasljednikom bin Salmanom, u saudijskom odmaralištu Neom na Crvenom moru, pod pokroviteljstvom američkog državnog tajnika Mikea Pompea. Naime, prema pisanju izraelskih dnevnih novina Israel Today, koje su se pozvale na izvor visokih dužnosnika koji su pratili Netanyahua, bin Salman je tražio od Netanyahua da se zauzme za njega kod novoizabranog američkog predsjednika Bidena koji je najavio da će za zločin nad novinarom Khashoggijem kazniti odgovorne visoke dužnosnike Saudijske Arabije aludirajući na bin Salmana. List navodi da je nova američka administracija najavila da će izdati nalog za hapšenje saudijskog prijestolonasljednika i drugih dužnosnika povezanih s atentatom na Khashoggija. Očekuje se da će Biden promijeniti politiku na Bliskom istoku, gdje će smanjiti utjecaj i ulogu Saudijske Arabije. Trump je gledao samo na prilike u Rijadu koje će donijeti veliku zaradu i nije mario za zločine koje je cijelo vrijeme činio prijestolonasljednik bin Salman, kako u Jemenu tako i u svojoj zemlji.

S obzirom na to da Biden želi stabilnost Bliskog istoka, time želi promijeniti i politiku SAD-a prema Iranu jer dosadašnja Trumpova politika i sankcije ne samo da nisu oslabile iranske tvrdolinijaše nego su ih i ojačale i povećale tenzije te dovele do veće nestabilnosti na Bliskom istoku. Joe Biden je tako rekao kako je “najbolji način da se postigne izvjesna stabilnost u regiji razmatranje iranskog nuklearnog programa”. – Ako bi Iran imao atomsku bombu, onda bi se stvorila utrka za nuklearnim naoružanjem na Bliskom istoku, a to je posljednje što nam je potrebno u tom dijelu svijeta – kazao je Biden. I s iranske strane čuju se pozitivni tonovi. Iran je “u svakom trenutku” spreman vratiti se potpunom ispunjenju svojih obveza u vezi sa svojim nuklearnim aktivnostima koje je preuzeo pred međunarodnom zajednicom, rekao je iranski predsjednik Hassan Rohani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *