Turski pristup pandemiji: I vuk sit i ovce na broju

Diljem Evrope svakodnevno se implementiraju sve strožije mjere radi suzbijanja zaraze koronavirusom. Mjere su ispraznile ulice poznatih turističkih gradova, poput Rima, Pariza i Londona, na kojima su se uvijek gurale hiljade turista.

No, jedan grad odolijeva mjerama kada je turizam u pitanju, javlja New York Times. Riječ je o istanbulu čiji je model “lockdowna” vjerojatno jedinstven u svijetu. 

Naime, dok stanovnici tog grada moraju biti u svojim kućama tokom policijskog sata, turisti se mogu bezbrižno kretati turskim velegradom.

Prošlog vikenda stanovnicima Istanbula naređeno je da ostanu kod kuće. 

Cijela zemlja je pod restrikcijama te niko ne smije izići iz stana ili kuće od petka u devet navečer pa sve do ponedjeljka u pet ujutro, a za one koji prekrše odredbe predviđene su stroge kazne koje se kreću i do 400 dolara za prekršitelje. 

No, strani turisti nemaju takve restrikcije. Mogu bezbrižno šetati gradovima, obilaziti znamenitosti i koristiti javni prijevoz.

Većina muzeja su otvorena, a NY Times otkriva i kako se diskretno otvaraju neki restorani, pod uvjetom da gosti hranu jedu unutra, iza zatvorenih vrata. Uslugu nude i hoteli koji su još liberalniji prema turistima, pa nude i mogućnost ručaka i večera na otvorenim terasama. 

Tako su u subotu poslijepodne, na otvorenoj terasi luksuznog hotela Shangri-La u istanbulu, primijećeni gosti koji uživaju u vinu i svježim morskim plodovima.

Otkako je ovog ljeta Turska otvorila svoje granice, turistima nisu potrebni prostori gdje će se danima izolirati. Mogu bez problema obilaziti sve znamenitosti, a dovoljno je da ih ljekari pregledaju na aerodromu te da nemaju simptome. Ako ih imaju, vlasti će ih otpremiti u ambulantu na testiranje.

avaz.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *