Odlazeći premijer Libana i trojica ministara optuženi zbog tragične eksplozije koja se desila u Bejrutu

Odlazeći premijer Libana i trojica bivših ministara optuženi su zbog tragične eksplozije koja se desila u lučkom skladištu u Bejrutu u augustu ove godine, objavila je službena libanska novinska agencija.

Sudija Fadi Sawwan podigao je optužnicu protiv sadašnjeg v.d. premijera Hassana Diaba te bivših ministara Ali Hassana Khalila, Ghazi Zeitera i Youssefa Fenianosa. Podsjetimo da su oni svi podnijeli ostavke nakon katastrofalne eksplozije u bejrutskoj luci.

Sva četvorica su optuženi za nemar koji je 4. augusta prouzrokovao tragediju u Bejrutu, u kojoj je poginulo više od 200 ljudi, a hiljade ih je ranjeno. Oko 300.000 stanovnika je ostalo bez domova.

Nesreća koja je uzdrmala svijet je prouzrokovana eksplozijom oko 2.750 tona amonijum nitrata koji je godinama skladišten u luci, o čemu su bili upoznati svi libanski političari i najviši sigurnosni zvaničnici. Stoga je prilikom istrage privedeno oko 30 carinskih i lučkih službenika.

Diab je prilikom podnošenja ostavke na poziciji premijera, nekoliko dana nakon eksplozije, tragediju u Bejrutu opisao kao jednu od najvećih i najrazornijih nenuklearnih eksplozija u modernoj historiji. Iz njegove kancelarije se nisu oglasili na vijesti o podizanju optužnice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *