Procurio popis zatvorenika iz kineskih logora, zatvaraju ljude jer su mladi

IZ KINESKOG logora, gdje se drže pripadnici muslimanske manjine, procurio je popis zatvorenika iz kojeg se vidi kako vlada zatvara ljude samo jer su mladi ili pričaju s rodbinom koja živi u inozemstvu, piše The Guardian.

U dokumentima se nalazi popis više od 2000 zatvorenika

Dokumenti koje je pribavio Human Rights Watch bacaju novo svjetlo na način na koji vlasti u kineskoj regiji Xinjiang prate pojedince na poslu, dok su na internetu i u svakodnevnom životu. U dokumentima se nalazi popis više od 2000 Ujgura, pripadnika muslimanske manjine zatvorenih u Aksu od 2016. do 2018. godine. Svi su zatvoreni nakon što ih je detektirala Integriranja zajednička operativna platforma (IJOP).

IJOP je masovna baza podataka koja predstavlja kombinaciju osobnih podataka prikupljenih automatskim internetskim nadzorom i informacija koje osobno prikuplja osoblje. U toj bazi nalaze se podaci o tome koje su fizičke karakteristike neke osobe, koje boje je auto koje vozi, koriste li stražnja ili prednja vrata prilikom ulaska u kuću do softvera koje koriste online i osoba s kojima se druže.

“Aksuova lista omogućuje dublji uvid u brutalnu represiju koja Kina provodi u Xinjiangu nad muslimanima”, rekla je Maya Wang iz Human Rights Watcha.

Razlozi zatvaranja uglavnom su bila ponašanja u okviru zakona

Većina zatočenih našli su se u logoru zbog nenasilnih ponašanja i razloga koji su u okviru zakona, a neki su zatočeni samo zato što ih je IJOP označio. Neki od razloga navedenih na listi su: “rođen nakon 198. godine” ili “općenito nepouzdan”. Jedan čovjek je zatvoren jer nije platio rentu za zemlju, a neki jer su prakticirali poligamiju.

Kineske vlasti tvrde da zatvaraju potencijalne ekstremiste i teroriste

Kina je u početku negirala postojanje ovih logora, no odnedavno tvrde kako su oni osnovani za borbu protiv ekstremizma i terorizma. No pribavljeni dokumenti pokazuju kako se radi o dosta širim motivima pritvaranja.

Index. Hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *