Dionica autoputa zatvorena nekoliko dana nakon otvaranja

NOVOIZGRAĐENA dionica autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu na dijelu koridora Vc između Budimpešte i Ploča zatvorena je u ponedjeljak samo desetak dana nakon što je puštena u promet, zbog problema s upotrebnom dozvolom.

“Izdali smo rješenje o zabrani uporabe objekta jer je to za nas još uvijek objekt u izgradnji i takav će biti dok ne dobiju dozvole”, kazao je lokalnim medijima Ejub Salkić, glavni građevinski inspektor Federacije BiH.

Sporni objekt je dionica autoceste na pravcu od Sarajeva ka sjeveru BiH i nastavak je ranije izgrađene autoceste od glavnog grada BiH do Zenice. Novih 11 kilometara autoceste zapravo je zenička zaobilaznica i olakšava prolaz pravcem koji je često bio zagušen jer prolazi kroz kotlinu rijeke Bosne, opterećenu gustim prometom magistralnom cestom, koja je sada najvažnija veza središnjih i sjevernih dijelova BiH.

Gradnja tih 11 kilometara trajala je punih sedam godina, a iz Autocesta Federacije BiH to su objašnjavali složenom konfiguracijom tla te nepredvidivim izazovima poput klizišta i podzemnih voda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *