“Kinezi su se korona pakla spasili poslušnošću”: Nišlija živi u Kini, gdje je sve i počelo, evo šta je sada tamo najvažnije svima

Zemlja u kojoj je sve počelo 11 mjeseci od izbijanja epidemije više djeluje kao izolovano ostrvo nego kao dio integralnog svijeta, kaže za “Blic” Nišlija Ilija Fonlamov (24), koji živi u gradu Handžou, u provinciji Džđang.

U osvit proslave Lunarne nove godine, krajem januara 2020. Kina je naredila karantin na nacionalnom nivou, moleći stanovništvo za razumijevanje i odustajanje od tradicionalnih prazničnih putovanja.

Kao epicentar zaraze, Vuhan i provincija Hubej prvi su zatvoreni, a za njima i ostale provincije sa prijavljenim infekcijama poput Guandonga, Džđanga, administrature Šangaja, Pekinga. Slike gradnje privremenih, montažnih bolnica, pustih ulica, zatvorenih naselja, kontroveznih reportaža na gotovo dva mjeseca zamijenile su svakodnevne prizore mnogoljudnih i uvijek živih kineskih metropola i postale sinonim borbe kineskih vlasti sa do tada nepoznatom bolešću. Godinu dana poslije u Kini se život odigrava uobičajeno, ali sa oprezom.

– Posmatrajući sve što se dešavalo sa ove vremenske distance ispostavlja se da su disciplina, poslušnost i privrženost strogim mjerama doveli do rezultata – ističe Ilija i nastavlja:

“Kada je Vuhan 8. aprila konačno, poslije više mjeseci karantina ponovo otvoren, ostatak Kine uveliko se vratio životu kako je izgledao prije epidemije i u velikoj mjeri bio u trci da se u ekonomskom smislu nadoknadi izgubljeno. Ekonomija kao takva bila je jedan od razloga da Kina među prvima uđe u trku za razvoj sopstvene vakcine. Vakcina je posljednjih nedelja jedna od fundamentalnih tema u kineskom društvu”.

Kako kaže, predsjedavajući kineske kompanije “Sinofarm”, Liju Đindzen, protekle nedelje iznio je podatak da niko od oko 56.000 ljudi koji su primili vakcinu, a zatim putovali u područja visokog rizika izvan Kine nije obolio niti razvio simptomatski, ali ni asimptomatsku formu infekcije. Od juna, dodaje, od kada je vakcina ove kompanije u trećoj fazi kliničkog ispitivanja, njome je vakcinisano oko 100.000 ljudi, od čega gotovo polovina u Kini, ali veliki dio njih i u drugim zemljama poput Perua, Egipta, Bahreina, UAE i Maroka.

Prema najavama, “Sinofarm” planira proizvodnju 100 miliona jedinica vakcine do kraja 2020. godine, a zatim još milijardu početkom naredne godine namenjene kineskom tržištu. Kineska država odobrila je razvoj vakcine tri proizvođača, a u sklopu treće faze kliničkog ispitivanja vakcinu je primilo više hiljada pripadnika vojske, medicinskog osoblja i osoba koje se svrstavaju u zdravstveno rizične grupe.

– I pored vakcine, u Kini je posljednjih mesec dana prisutna prećutna bojazan i blaga napetost zbog činjenice da na sjevernoj hemisferi počinje zima, a gotovo sve zemlje te hemisfere se već uveliko suočavaju sa drugim ili trećim talasom. Kako je situacija sa virusom u Kini od aprila i više nego stabilna, opravdan je strah da se minuli scenario ne ponovi, te svaki pojedinačni slučaj zaraze koji se javi u posljednje vrijeme izaziva pažnju vlasti koje reaguju, čini se, i strože nego u jeku prvog talasa epidemije – objašnjava Ilija.

Od početka septembra u Kini je registrovano više slučajeva infekcije u provinciji Sinkjang, zatim u lučkom gradu Ćindao, gdje je zbog bojazni od širenja cijeli grad sa populacijom od 10 miliona stanovnika stavljen u karantin i za pet dana testirano je celokupno stanovništvo.

– Dok posljednji primjer infekcije dolazi iz Šangaja gdje je čitav deo metropole i dio aerodroma zaduženog za kargo saobraćaj stavljen u karantin, ipak svi ovi slučajevi su primjeri “uvežene” infekcije, što još više podgreva obazrivost u Kini. Ne osvrćući se na sporadične slučajeve infekcije, na ogroman broj otkazanih letova, svakodnevni život u Kini se vratio u uobičajene tokove mjesecima unazad, a u razgovoru sa Kinezima preovladava mišljenje da je za stabilnu situaciju od ogromnog značaja bila izolacija i stroge mjere – priča Fonlamov.

dok su se Kinezi vratili u normale životne tokove, ostatak svijeta se još uvijek bori sa virusom. Prema riječima Nišlije, Kinezi su širenje virusa prije svega suzbili odgovornim ponašanjem i strogim poštovanjem mera.

– Moja poruka je da treba biti disciplinovan, maske, distanca i odgovorno ponašanje su ključ, uz vakcinu koja će u jednom trenutku biti svima dostupna – poručuje Ilija iz daleke Kine.

Od velikog značaja je i “zdravstveni kod”
Danas prilikom putovanja unutar Kine ili metroom obavezno je nošenje maski, iako ih na ulici polovina nosi, od velikog značaja u suzbijanju zaraze je učitavanje takozvanog zdravstvenog koda (aplikacije na pametnom telefonu) na osnovu koga se utvrđuje da li je neko u prethodnom periodu posjetio rizično područje.

Haber. Ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *