Blokirani zaključci ministra EU o proširenju na zemlje zapadnog Balkana

Zaključci ministra Evropske unije o proširenju na zemlje zapadnog Balkana blokirani su i malo je vjerovatno da će biti usvojeni kako je planirano na sutrašnjem sastanku Vijeća EU, piše Tanjug.

Iz Vijeća EU kažu da je ostalo još par sati za eventualni dogovor, a ministri općih poslova na agendi sutrašnjeg sastanka pitanje proširenja stavili su pod tačkom “svi ostali poslovi”. 

Istovremeno, najavljeno je da se pitanje proširenja neće naći ni na agendi sastanka lidera Evropske unije 27. koji na samit u Brisel dolaze 10. i 11. decembra.

– Nije nemoguće da se pitanje proširenja ne pokrene, ali agenda je već prepuna – ocjenjuju u Briselu. 

Iz njemačkog predsjedavanja Vijećom EU kažu da su frustrirani zbog nemogućnosti napretka po pitanju pregovaračkog okvira za Sjevernu Makedoniju koji je, bar trenutno, blokirao proces usvajanja zaključaka o svim zemljama iz procesa prooširenja. 

– Učinili smo sve što je bilo moguće da bi došlo do kompromisa, ali do ovoga trenutka to je nemoguće uraditi. Nezadovoljni smo činjenicom da Bugarska blokira pristupne pregovore zbog bilateralih historijskih pitanja koja ne pripadaju kontekstu proširenja – navodi visoki EU diplomata. 

– Cijela stvar je blokirana, i to je zaista nepovoljno – zaključuju u Briselu. 

U Briselu napominju da se pregovori nastavljaju, ali da nema puno optimizma oko pozitivnog ishoda do kraja godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *