TRAGIČNO: Mladić iz Rusije pronađen smrznut u automobilu

Osamnaestogodišnji Rus smrznuo se u automobilu u oblasti Jakutija, nakon što se izgubio na ekstremno niskoj temperaturi, dok je njegov drug preživio. Regionalna istražna komisija je saopćila da je temperatura u toj oblasti noću pala na minus 50 stepeni Celzija i da se pokvario grijač u automobilu. 

Mladić je pronađen mrtav poslije sedmodnevne potrage, dok je njegov drug nekim čudom preživio, javlja “RT”.  Njihov automobil pronađen je 120 kilometara od najbližeg naselja. Kod mladića koji je preživio vidljive su promrzline i prebačen je u bolnicu u oblasti Ojmjakon i u teškom je stanju. 

Dvojica tinejdžera krenula su automobilom iz Jakutska za Magadan 28. novembra, a pronađeni su jučer. Jedini put između dva grada je auto-put Kolima, poznatiji kao Put kostiju, jer su ga gradili zatvorenici iz gulaga. Više stotina hiljada zatvorenika umrlo je tokom gradnje puta.

S obzirom na to da postoji samo jedan put između tih gradova nije jasno zašto su dva 18-godišnjaka skrenula sa glavnog puta i izgubila se.  Ojmjakon je poznat po najnižim temperaturama zraka na svijetu. Zimi se često temperatura spusti i do minus 60.  

AVAZ.BA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *