U čemu je tajna? Čokolada smanjuje krvni pritisak, povećava elastičnost vena i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara!

Tajna moćnog efekta čokolade zove se kakao, koji je odgovoran i za njen poseban okus. Puna zdravih sastojaka poput flavonoida i teobromina, zrna kakaovca pravi su uništavači potencijalnih bolesti.

Kakao ima gorak okus, ali uz dodatak mlijeka, šećera i maslaca, dobijemo ukusnu čokoladu. Najzdravija je ona u kojoj je 70 procenata kakaa, no, zbog dosta šećera djeci je treba ograničiti na nekoliko kockica dnevno.

Studije pokazuju da čokolada smanjuje krvni pritisak, povećava elastičnost vena i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Za to su zaslužni flavonoidi. Nova istraživanja pokazuju da oni nisu jedini sastojci koji pomažu zdravlju. Čokolada smiruje kašalj zahvaljujući teobrominu.

Ovaj njen sastojak smanjuje aktivnosti u dijelu mozga koji podražuje dišne organe i najveći dio probavnog sistema.

Buduće majke koje se tokom trudnoće časte čokoladom bolje se nose sa stresom, nego one koje nisu jele čokoladu. Istraživanja su pokazala i da su djeca trudnica koje su jele čokoladu, sretnija i češće se smiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *