Sprema se veliko poravnanje Saturna i Jupitera, zadnje bilo prije 400 godina

ZALJUBLJENIKE u zvjezdano nebo čeka prava poslastica za božićne blagdane – veliko poravnanje Jupitera i Saturna. Ovakvo rijetko poravnanje zadnji put se dogodilo prije 400 godina.

Poravnanje ili konjunkcija svemirskih tijela opisuje njihovu prividnu blizinu, gdje se čini, ako ih promatramo sa Zemlje, da ona stoje blizu jedno drugome. Divovski planeti Jupiter i Saturn se još od ljeta polako međusobno približavaju, a između 16. i 25. prosinca bit će toliko prividno blizu da će onima koji gledaju prema noćnome nebu izgledati poput jedne točke jakog sjaja, piše Science Alert.

Je li poravnanje planeta opasno?

Često možemo čuti ili pročitati da ovakav fenomen ima neko skriveno značenje, da možda utječe na naše živote i upozorava na budući događaj koji može imati negativne ili pozitivne posljedice na naš život.

Dakle, neki će se zapitati što nam se može dogoditi ako se planeti poravnaju. Odgovor je – ništa.

Mada se tijekom takvog fenomena čini da su nebeska tijela blizu jedno drugome, to je samo varka koju stvara dvodimenzionalni pogled na svemir. U stvarnosti, planeti će i dalje biti prosječno međusobno udaljeni (njihova udaljenost zavisi od orbite) kao i prije. Jedino će nama sa Zemlje izgledati kao da stoje sasvim blizu jer naše oči ne mogu registrirati dubinu, odnosno pravu udaljenost između njih.

Zbog te varke će izgledati kao da se na malom djeliću neba nanizalo više planeta dok su u stvarnom prostoru oni i dalje međusobno jako udaljeni.

Nije ni čudo da su u davnoj prošlosti, kada nije bilo teleskopa i kada je astronomija kao znanost bila tek u povojima, ljudi vjerovali da poravnanje planeta ukazuje na neki sudbonosni događaj. Radi se o vrlo rijetkim događajima i logično je da su drevne civilizacije, koje nisu imale uvid u pravu prirodu planeta, smatrale da to ima neki poseban značaj.

Izuzetno rijetko poravnanje

“Ova dva planeta se i inače jako rijetko poravnavaju, to se događa otprilike svakih 20 godina ili tako nešto. No, ova konjunkcija je posebna jer će se činiti da planeti stoje tik jedan do drugoga“, rekao je astronom Patrick Hartigan sa Sveučilišta Rice.

“Ako bismo poželjeli svjedočiti još bližem poravnavanju između Jupitera i Saturna, morali bismo se vratiti u 4. ožujak 1226.“, kazao je.

“21. prosinca će ova dva diva biti najbliže i izgledat će kao da se radi o dvostrukom planetu. Bit će razmaknuti samo 1/5 promjera punog mjeseca”, dodao je Hartigan.

Vrlo bliska konjunkcija između ova dva planeta, slična onoj koja nas čeka za Božić, dogodila se i 16. srpnja 1623. godine.

Sljedeća prilika

Oni koji požele dalekozorima ili teleskopom pobliže promotriti ovaj rijedak fenomen, a ne znaju kako raspoznati koja točno nebeska točkica predstavlja planete, mogu posjetiti internet stranice, poput Stellariuma, koje prikazuju gdje se trenutno na nebu nalaze nebeska tijela spram pozicije na kojoj se nalaze.

U slučaju da propustite ovu konjunkciju, ne treba očajavati. Mada se zadnje veliko poravnanje dogodilo prije 400 godina, sljedeće će doći vrlo brzo – u ožujku 2080. Nakon toga će se Jupiter i Saturn u ovoj mjeri prisno družiti tek 2400. godine.

Ova dva planeta će se međusobno približiti i 31. listopada 2040., ali će tada međusobna udaljenost biti nešto veća.

Index. Hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *