Romain Grosjean: Pomislio sam da umirem, nisam želio da gorim u bolidu kao Lauda!

Vozač Haasa Romain Grosjean, koji je preživio stravičan udes na Velikoj nagradi Bahreina, otkrio je detalje nesreće iz koje je na sreću izašao s manjim povredama.

– Kada se bolid zaustavio, otvorio sam oči. Pokušao sam odmah da se oslobodim pojasa, rekao je Grosjean i dodao:

– Čuo sam da je sve trajalo 28 sekundi, meni je djelovalo kao minut i još sekundi.

Francuz je u prvi mah želio da ostane u auto i sačeka pomoć da dođe.

– Međutim, pogledao sam lijevo i desno i sve je oko mene bilo narandžasto. Shvatio sam da sam u vatri i da nemam vremena nikoga da čekam. Pokušao sam da se pomjerim desno, nije išlo. Pokušao sam lijevo, opet ništa, prisjeća se Grosjean.

Vozač Haasa kaže da je u tom trenutku pomislio na Nikia Laudu i nesreću koju je preživio austrijski as.

– Niki je moj idol. Rekao sam sam sebi ne želim da gorim u bolidu kao Lauda. Ne želim da ovako završim, da ovo bude moja posljednja trka. Međutim, nisam mogao da se pomjerim. U tom jednom trenutku kao da sam se pomirio sa sudbinom. Pomislio sam da umirem.

Prema vlastitim riječima spasila ga je pomisao na troje djece.

– Zbog njih nisam želio da umrem. Pomjerio sam glavu, a onda i tijelo. Uspio sam da se izvučem do pola. Najteže mi je bilo da izvučem lijevu nogu. Krajnjim naporom sam uspio, cipela je ostala u bolidu. Izbacio sam rame i uspio da iskočim.

Opekotine je imao samo po rukama.

– Vidio sam da su rukavice crne i osjećao sam jak bol u rukama. Skočio sam na barijeru i tu je bio Roberts iz medicinske službe FIA. Kada me uhvatio, znao sam da je neko sa mnom. Pomislio sam “Hvala Bogu, živ sam”, završio je Grosjean prenosi SK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *