Prva država odobrila prodaju mesa iz laboratorije

Više ne moramo ubijati životinje da bismo jeli meso. Singapur je odobrio firmi Eat Just Inc. iz San Francisca da prodaje svoju laboratorijski uzgojenu piletinu u toj državi.

Ovo je prva država koja je dopustila prodaju laboratorijski uzgojenog mesa.

Proizvod je napravljen od uzgajanih pilećih ćelija a odobren je kao sastojak piletine nakon odobrenja Singapurske agencije za hranu (SFA), saoštio je Eat Just u utorak.

U početku će se ova piletina predstaviti u singapurskom restoranu, s planovima za širenje u ugostiteljske objekte i trgovine u zemlji, rekao je Josh Tetrick, suosnivač i izvršni direktor firme Eat Just za CNN Business.

Cijena proizvoda bit će jednaka premijskoj piletini, dodao je.

– Jedemo meso već stotinama, hiljadama godina, uvijek smo morali ubiti životinju da bismo jeli – sve do sada – rekao je.

Uzgojeno meso stvara se u bioreaktoru – aparatu u kojem se odvija biološka reakcija ili promjena. Sadrži visok udio proteina i bogat je izvor minerala, navodi firma koja planira prodavati proizvod pod robnom markom GOOD Meat.

Firma ima proizvodne pogone u Singapuru i Sjevernoj Kaliforniji, a odobrenje za prodaju mesa samo u Singapuru. No, nada se da će proširiti prodaju vještački uzgojenog mesa – uključujući uzgojenu govedinu – u SAD i zapadnu Evropu, rekao je Tetrick.

haber.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *