Pustili ga da umre? Šokantni detalji o Maradoninoj smrti

Dok svi čekaju ishod toksikoloških testova, koji će biti provedeni u toku dana, istraga o smrti Diega Maradone je usredotočena na kuću u kojoj je proveo posljednje dane svog života, a istražni izvori otkrili su argentinskom listu Olé “uznemirujuću” sliku.

Prvi prikupljeni dokazi, do sada uzeti nalazi i svjedočenja ukazuju na to da je situacija riješena na katastrofalan način, u totalnom haosu.

Rodolfo Baqué, advokat medicinske sestre Dahiane Madrid, otvoreno optužuje da “u bilo kojem drugom domu Maradona ne bi umro”, dodavši da nije pretjerano reći da su ga pustili da umre.

Priča i opis vile u San Andrésu, unajmljene posebno za njegu Maradone u procesu rehabilitacije nakon operacije mozga, pojačava sumnju da iza tragičnog događaja u srijedu, 25. novembra, stoji ozbiljan nemar.

Uslovi u kojima je Pibe de Oro bio prisiljen živjeti svoje posljednje dane bili su jednostavno nespojivi sa složenom kliničkom slikom i patologijom.

Jedna od tri medicinske sestre zadužene za pružanje zdravstvene zaštite legendarnom nogometašu otkrila je detalje o uslovima u kojima je Maradona bio smješten, na osnovu čega Baqué tvrdi da Diego nije imao adekvatan tretman.

“Maradona je bio smješten u improviziranoj sobi pored kuhinje. Tu su bili madrac, televizor i hemijski WC. Da bi se zatamnili prozori, postavljene su jednostavne roletne da blokiraju svjetlost. To su stvari u koje ne biste vjerovali, a osoba u Maradoninom stanju nije mogla biti izliječena u takvim uvjetima. Pitam se zašto je to postavljeno tamo, kad je osoba s takvim finansijskim mogućnostima mogla sebi priuštiti najnaprednije sadržaje i kuću sa svom potrebnom udobnošću”, izjavio je Baqué, otkrivši nove šokantne detalje:

“Nije imao specijalističku pomoć, nije bilo spremnika za kisik, nedostajao je jednostavni defibrilator i spavao je pored hemijskog WC-a. Apsurdno je. Nije bilo čak ni ambulante koja je bila postavljena ispred kapija za bilo kakvu potrebu. Istina je da na bilo kojem drugom mjestu i s bilo kojom drugom osobom pored njega, Maradona ne bi umro. Svako bi ga odveo na preglede nakon pada i udarca glavom. Svako bi ga odveo da istraži zabilježene probleme s tahikardijom. Svako bi se pobrinuo da mu da lijekove neophodne za srčanog bolesnika kakav je bio. To je jednostavno apsurdno”, tvrdi advokat.

U potvrdi o otpustu iz klinike Olivos, koju su potpisali neurohirurg Leopoldo Luque, psihijatar Agustina Cosachov i Maradonine (Dalma, Gianinna i Jana), navodi se da “porodica odbija smještaj pacijenta u specijalizovanu kliniku za rehabilitaciju, prema preporuci medicinskog osoblja”.

Izbor mjesta za kućnu hospitalizaciju, sa nizom izričito naznačenih i tačno zanemarenih zahtjeva, pao je na kćeri (koje žive u blizini), a intimni krug Maradoninih prijatelja s doktorom Luqueom na čelu optužen je za nemar.

Nakon pretresa u kućama Leopolda Luquea pravosuđe je naložilo iste mjere za psihijatricu Agustinu Cosachov koja još nije formalno optužena, ali je sada i formalno upisana u registar osumnjičenih.

Budući da je sumnja da je Maradona žrtva ozbiljnog nemara sada gotovo izvjesna, u narednim danima će se vjerovatno pokušati identificirati svi odgovorni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *