Prva poslovna asocijacija Norveška – BiH

S ciljem daljeg jačanja bilateralne saradnje Bosne i Hercegovine i Norveške, Ambasada Norveške u BiH inicirala je osnivanje prve poslovne asocijacije Norveška – BiH.

Četiri sektora

– Norveška ima odlične bilateralne odnose s BiH, ali činjenica je da su komercijalni odnosi između naše dvije zemlje u trgovini i investicijama prilično ograničeni. Upravo to je glavni razlog zašto je ova ambasada odlučila preuzeti inicijativu za uspostavljanje bilateralne poslovne asocijacije Norveška – BiH (NBBA), kazao je jučer u Sarajevu ambasador Norveške u BiH Olav Reinertsen.

Prema njegovim riječima, četiri su sektora koja imaju ogroman potencijal, a koja bi mogla biti veoma interesantna investitorima iz Norveške

– Prvo, tu je zelena energija – vjetar, solarna i hidroenergija i tu mislim, prije svega, na ekološki prihvatljivu hidroenergiju. Zatim, tu je sektor informaciono-komunikacionih tehnologija, turizam, ali i pojedine industrije kao što su mašinska i drvna industrija, istakao je ambasador Reinertsen.

Dodao je kako daljim razvojem bilateralne i komercijalne saradnje Norveška može doprinijeti otvaranju održivih radnih mjesta u BiH, ali i “pozabaviti se jednim od glavnih izazova s kojima se ova zemlja suočava – odlivom mozgova”.

– Na kraju krajeva, mladi i obrazovani ljudi trebaju dobiti priliku da razvijaju svoje ideje, poslovne planove i ostvare svoj najveći potencijal upravo u BiH, poručio je ambasador Reinertsen.

Premijer FBiH Fadil Novalić naglasio je kako je članstvo u ovoj poslovnoj asocijaciji otvoreno za sve organizacije i pojedince.

– NBBA će omogućiti investitorima i poduzetnicma bliže kontakte i bržu razmjenu informacija kako bi razvijali svoje biznise na tržištima ove dvije zemlje. U pravilu, najčešće primjedbe investitora koji dolaze u BiH je upravo to kako doći do relevantnih informacija koje su im potrebne za pokretanje novog biznisa. Na ovaj način to će biti umnogome pojednostavljeno i omogućiće poslovnim partnerima iz obje zemlje jaču saradnju. Za nas to znači nova ulaganja, otvaranje radnih mjesta i unapređenje odnosa s ovom prijateljskom zemljom, istakao je Novalić.

Veza

Kako je rečeno na predstavljanju ove asocijacije, ona će djelovati i kao veza s donosiocima odluka kako bi im skrenuli pažnju na poslovne probleme s kojima se susreću članovi Asocijacije.

Ministar privrede i preduzetništva RS-a Vjekoslav Petričević istakao je aktivnosti koje ovo ministarstvo provodi s ciljem razvoja poduzetništva, poput kampanje “Srpska republika mogućnosti”.

Preuzeto sa Oslobođenje i Moja BiH, https://mojabih.oslobodjenje.ba/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *