Večeras ceremonija svečanog otvaranja EYOF-a: Najveći sportski događaj u BiH od ZOI 1984.

Na olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase večeras u 19 sati biće otvoren Evropski omladinski olimpijski festival – EYOF.

U narednih sedam dana trajanja “olimpijade mladih” za odličja u osam sportova (alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu, snowboardu, brzom klizanju, hokeju na ledu, umjetničkom klizanju i karlingu) borit će se 911 sportaša i sportašica u dobi od 14 do 18 godina iz 46 evropskih zemalja.

EYOF 2019, najveći je sportski događaj u Bosni i Hercegovini od 14. zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu. Takmičenja će se odvijati na sedam borilišta – olimpijskim planinama Bjelašnici, Jahorini, Igmanu, Dvorištima (Jahorina), olimpijskim dvoranama Zetra i Skenderija te dvorani Peki na Palama.

U Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine prije dva dana zvanično je predstavljen bh. olimpijski tim za EYOF, a za BiH će nastupiti 21 mladi sportista u pet sportova – Esma Alić, Nina Petrović, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Harun Kunovac, Samir Hasanbegović, Kemal Karić i Strahinja Aranaut (alpsko skijanje), Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Đorđe Santrač, Luka Vrećo, Aleksa Vuković, Predrag Pantić, Uroš Lalović, Davor Škipina i Nikola Gavrilović (skijaško trčanje i biatlon), Asja Klačar i Selina Memić (snowboard) i Sumeja Zaimović (brzo klizanje).

Na ceremoniji svečanog otvaranja EYOF-a, koja je na programu u nedjelju, 10. februara od 19.00 sati na stadionu “Asim Ferhatović Hase”, odlukom Izvršnog odbora OKBiH, čast da nakon 35 godina olimpijski plamen u Sarajevu ponovo upali imat će najbolja sportašica BiH – judašica Larisa Cerić. Zastavu BiH na svečanom defileu učesnika će nositi alpska skijašica Esma Alić, uime svih sportista učesnika EYOF-a zakletvu će položiti Asja Klačar, uime trenera Nihad Bašić, a uime sudija Slaviša Lučić. Ulaz za sve zainteresovane je besplatan.

Zvanična maskota festivala je Groodvy – stilizovana grudva snijega. U organizaciju takmičenja je uključeno više od 1.000 volontera.

Ceremonija zatvaranja EYOF-a bit će održana 16. februara na stadionu Slavije u Istočnom Sarajevu.

Izvor: scsport.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *