Beogradski fantom – simbol otpora u bijelom Porsche-u

Znate li tko je bio beogradski fantom? Njegovo pravo ime je Vlada Vasiljević, a on je 70-ih godina ukrao bijeli Porsche 911 targa koji je u to vrijeme bio jedini Porsche u Beogradu. Policiji je zadavao neviđene probleme bježeći svaku noć po ulicama Beograda.

Krajem kolovoza 1979. Vlada Vasiljević ukrao je bijeli Porsche 911 Targa stranih registarskih oznaka te je 10 noći zaredom izluđivao policiju svojim hazarderskim vožnjama po beogradskim ulicama. Nisu ga nikako mogli uhvatiti sa tadašnjim automobilima koje je Milicija koristila. Svake je noći skupljao sve brojniju publiku koja se počela okupljati na beogradskim ulicama i bodriti ga, na užas tadašnje Milicije i vlasti. Josip Broz Tito u to vrijeme bio je na Samitu nesvrstanih u Havani, te je to izazvalo još veću tenziju među Milicijom koja je mislila da su noćne vožnje beogradskog fantoma bile namjerna provokacija.

U to vrijeme beogradski fanton bio je simbol protiv sistema i upravo zato je stekao veliku popularnost u narodu koji je bio na njegovoj strani. Kada su ga napokon uhvatili, odležao je u zatvoru dvije godine, a poslije izlaska iz zatvora smrtno je stradao u prometnoj nesreći pod čudnim okolnostima. Po Valdi Vasiljeviću snimljen je dokumentarno-igrani film “Beogradski fantom” .
Ukoliko želite pogledati cijeli film “Beogradski fantom”, možete ga pogledati ovdje:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *