Znate li koje životinje izumiru?!

Preko 5.200 životinjskih vrsta širom svijeta su pred izumiranjem, a mnoge od njih izumru prije nego što budu uvrštene na popis ugroženih.

Za posljednjih 400 godina iščezlo je više od 600 vrsta životinja, i to: 86 vrsta sisavaca, 104 vrste ptica, 20 vrsta gmizavaca, 5 vrsta vodozemaca, 80 vrsta riba, 72 vrste kukaca i 206 vrsta puževa.

Osim iščezlih, postoji veliki broj vrsta koje se nalaze u različitim stepenovima ugroženosti. Na rubu istrebljenja se nalazi:173 vrste sisavaca, 170 vrsta ptica, 210 vrsta gmizavaca i 160 vrsta vodozemaca.

Procjena međunarodnih organizacija je da će do kraja 21. stoljeća, ukoliko se ništa ne preduzme, nestati 2/3 svih vrsta životinja i biljaka na zemlji.

U ugrožene životinjske vrste spadaju: slonovi, nosorozi, koale, pande, tigrovi, majmuni, morske kornjače, polarni medvjedi, kitovi, bjeloglavi orlovi…

Neke od najugroženijih vrsta životinja na svijetu:

1. SIBIRSKI LEOPARD (Panthera pardus orientalis)

Sibirski leopardi koji žive na sjeveru Kine i Koreje ionako su već rijetki i malobrojni! A sada, uslijed gradnje novih puteva, pretjerane sječe drveća, širenja civilizacije i ilegalnog lova, ova je prelijepa vrsta na rubu istrebljenja! Posljednja istraživanja su pokazala da je ostalo još samo 14-20 odraslih jedinki koje žive u tim šumama!

2. SIBIRSKI TIGAR (Panthera tigris altaica)

Sibirski tigar je, baš kao i sibirski leopard blizu nestanka. Pronađen je u hladnim područjima Kine i Koreje, a broj tigrova vrtio se oko 40 – 50 jedinki, no vjeruje se da se danas ta brojka kreće oko 500 jedinki, jer je već neko vrijeme ova vrsta pod strogom zaštitom. Iako je brojka ohrabrujuća, još uvijek postoji opasnost od nestanka ove lijepe vrste.

3. BIJELI DJETLIĆ (Campephilus principalis)

Na popisu ugroženih životinja, ovaj djetlić zauzima posebno mjesto. Njegovo stanište je jugoistok SAD-a i Kuba, a zadnji put je potvrđeno viđen 2004. godine. Ipak, još se ne smatra izumrlim zato što postoje indicije da skupina bijelih djetlića živi na Floridi i u Arkansasu.

4. JAVANSKI NOSOROG (Rhinoceros sondaicus)

Smatra se da je ostalo još samo 40 – 60 javanskih nosoroga i to u nacionalnom parku Ujung Kulon koji je smješten u zapadnom djelu Indonezije. Zbog velike vrijednosti koju ima njihov rog, vrsta je dovedena na rub istrebljenja, a iako su pod zaštitom, postoji mogućnost da ipak izumru zbog rijetkih pomladaka.

5. VELIKI BAMBUSOV LEMUR (Prolemur simus)

Madagaskar je poznat po populaciji lemura koja tamo obitava, ali su godine ilegalnog izlova i konstantno smanjivanje raspoloživog prostora za njihova staništa doveli do ruba izumiranja Velikog bambusovog lemura!

6. SJEVERNI PRAVI KIT (Eubalaena glacialis)

Sjeverni pravi kit sadrži velike količine ulja i to je razlog njihova velikog izlova. Sada je zaštićena vrsta, ali neki smatraju da je zaštita došla prekasno i da je izumiranje vrste samo pitanje vremena!

7. CROSS RIVER GORILE (Gorilla gorilla diehli)

Ova vrsta zapadnih gorila (uz zapadne nizinske gorile, jedna od dvije podvrste zapadnih gorila) pronađena je u Zapadnoj Africi i vjeruje se da ih je ostalo samo nekoliko stotina. Glavni razlog nestanka ove vrste je lov i to radi mesa. Ova je vrsta stavljena na popis izrazito ugroženih vrsta iz razloga što se njihova brojka konstantno smanjuje u proteklih 25 godina.

8. SEDMOPRUGA USMINJAČA (Dermochelys coriacea)

Sedmopruga usminjača je najveća kornjača koja izlazi na tropske plaže kako bi položila svoja jaja. Uzrok nestanka sedmoprugih uspinjača pronalazimo u činjenici da ljudi konstantno “kradu” njena jaja i činjenici da je pogodnih plaža sve manje. Zagađivanje oceanske vode također je jedan od uzroka nestanka ove kornjače.

9. DIVOVSKI KINESKI SALAMANDER (Andrias davidianus)

Jedinstveni divovski salamander može narasti do dužine od gotovo dva metra. Iako liježe do 500 jajašaca odjednom, lako je moguće izumiranje ove vrste, zbog izlova. Njegovo je meso cijenjeno u većem dijelu Kine, a Kinezi ga koriste u tradicionalnoj medicini.

10. KAKAPO PAPAGAJ (Strigops habroptila)

Kakapo je najteža papiga na svijetu i stoga nema sposobnost letenja. Nekoć uobičajena životinja na Novom Zelandu, sada se još mogu pronaći samo na nekim otocima i ima ih manje od 150.

Nemojmo samo nijemo posmatrati! Spasimo ih! Spasimo sebe!

Nemojte kupovati odjeću i obuću od prave kože i krzna!

Kupite električne automobile, smanjite CO2 u atmosferi! Ozelenite zgrade! Ne zagađujte okoliš! Ne ložite sve i svašta!

Dovoljno je jednom sedmično da se odreknemo mesa da se neke životinje spase! Jedite više povrća!

Počnite samo sa jednom stvari! Spasimo planetu!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *