Paljenje badnjaka na Baščaršiji: Pravoslavni vjernici označili početak proslave Badnje večeri

U dvorištu Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu pravoslavni vjernici su večeras zapalili badnjak čim su označili početak proslave Badnje večeri i najavili dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.Prethodno je mitropolit dabrobosanski Hrizostom predvodio službu bdijenja. On je ukazao na važnost dobre volje među ljudima različitih vjera i kultura.

“Rođenje Hristovo, Božić molim da dočekamo u radosti i veselju u svih, da prije svega slavimo Boga na nebesima, ali i imamo mir među ljudima i dobru volju. To je ono što Gospod traži od nas. Da mir imamo i da mir stvaramo, jer oni koji mir stvaraju nazvaće se sinovima Božijim”, kazao je mitropolit Hrizostom.

Paljenje badnjaka predstavlja i simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi s vjerom u novorođenog Hrista.

Božić je uz Vaskrs najznačajniji praznik za pravoslavne vjernike, a pripreme za obilježavanje Božića počinju 40 dana ranije Božićnim postom koji simbolizuje pročišćenje duha i tijela.

Vjernici badnjak unose i u kuću, što simbolizira sreću, zdravlje i napredak.

Izvor: klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *