Mobiteli koji su obilježili 2018. godinu

Svijetu pametnih telefona 2018. godina zacementirala je trend notcheva na vrhu ekrana, duplih stražnjih kamera s bokeh efektom, velikih baterija, ekrana do ruba i AI koji optimizira rad svega, od potrošnje baterije do upravljanja kamerom. Razlike između premium modela postale su skoro neprimjetne, a velik broj premium specifikacija spustio se i u srednji rang mobitela sa skroz okej cijenama.

Ako ćemo biti iskreni, flagship mobiteli ove godine nisu donijeli ništa revolucionarno i uglavnom se svode na poboljšane verzije prošlogodišnjih modela. Ipak, uspjeli smo izdvojiti nekoliko vodećih u postavljanju trendova.

1. iPhone XS

Kupovina Appleovih mobitela ne svodi se samo na kupovinu statusnog simbola, nego i na ulaganje u uređaj koji će te besprijekorno služiti godinama.

iPhone XS najbolji je iPhone do sada. Radi se o jednim od najbržih i najmoćnijih mobitela koje trenutno možeš kupiti, iako će se rijetki upustiti u tako skupu avanturu. Ljepota ovog mobitela, između ostaloga, leži u ekranu koji zauzima cijeli prednji dio uređaja i idealan je za gledanje serija, YouTube videa i skrolanje društvenim mrežama. 

U odnosu na prethodni iPhone X, XS model je malo brži i kamera je malo bolja, ali nemoj osjećati potrebu za nadogradnjom ako si se prošle godine počastio s X modelom. iPhone XS nije odnio ništa revolucionarno, ali ako se konačno želiš prebaciti u iOS tim, ovaj model je odličan početak.

2. Samsung Galaxy S9 i S9+

Samsung Galaxy S9 i S9+ su bez sumnje među najboljim pametnim telefonima danas. Besprijekoran Super AMOLED ekran koji mete pred sobom svu konkurenciju, snažna kamera i još snažniji procesor samo su vrh sante ispod koje se skriva niz funkcija i hardvera koji Samsung Galaxy S9 i S9+ čine zavidno dobrim.

Ni ovi mobiteli ne donose ništa revolucionarno i drastično drugačije u odnosu na prethodnike, a i glavna razlika između S9 i S9+ modela je u tome sto S9+ ima duplu stražnju kameru kao i ostali flagship mobiteli od ove godine. Unatoč tome, Samsung je za sada najbolja konkurencija iPhone mobitelima, iako mu sljedeći proizvođač mobitela na ovoj listi u tome malo kvari planove.

3. Huawei Mate 20 Pro

Među masom više-manje istih smartfona, Huawei je uz nekoliko manjih preinaka uspješno svoj dizajn učinio prepoznatljivim. Da, tu su notch i ekran do ruba, ali formacija kamera na stražnjoj strani uistinu je jedinstvena. Osim što su oku ugodne, kamere su među trenutno najboljima na tržištu.

Osim toga, tu su i masovna baterija i bežično punjenje koje omogućuje čak da puniš i druge mobitele, a ne smijemo zaboraviti spomenuti prvi ikada 7-nm procesor koji pokreće AI. Mate 20 Pro dolazi s toliko funkcija, da ćeš se imati s čime zabavljati do iduće verzije, a možda će ti i onda biti žao zamijeniti ovu zvijer.

4. Google Pixel 3XL

Samsung, Apple i Huawei trebaju zdravu dozu konkurencije, a ona dolazi u obliku Google Pixel mobitela. Ono po čemu se izdvaja je kamera, jer je doista riječ o najboljoj smartfon kameri.

Kamera radi tako da uslika nekoliko različitih slika i potom ih zalijepi u jednu. Rezultat je dinamična slika obojana prekrasnim bojama, čak i u slabo osvijetljenim uvjetima. OLED ekran, Snapdragon 845, Android Pie, certifikat IP68 tu su kao standardne specifikacije flagship uređaja, a za više informacije pročitaj našu najavu dolaska Google Pixel mobitela.

Pixel 3XL kod nas nije zaživio, a jedan od razloga vjerojatno je i paprena cijena. Samo dobra kamera nije dovoljan razlog da bi se toliko financijski raspištoljio za mobitel, pogotovo kada postoje jeftinije i popularnije opcije.

5. Honor 10

Što mobitel srednjeg ranga radi na listi flagship pametnih telefona? Privlačan dizajn, odličan hardver, brdo zgodnih funkcija i impresivne AI mogućnosti, i to sve za samo 3.000 kuna, pokazuju da je moguće imati premium funkcije po cijeni koju si prosječni korisnik može priuštiti.

Honor 10 jedan je od izvrsnih mobitela koji polako brišu granice između skupih i jeftinijih uređaja kada su u pitanju specifikacije i pokazuje da velik dio cijene top mobitela odlazi ne na troškove samog uređaja, nego kupovinu status.

Izvor:nabava.net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *