Kako odabrati najbolju napu – vodič za kupovinu

Modernu kuhinju teško je zamisliti bez nape, pogotovo ako često kuhate. Istražili smo što sve trebate znati prije kupovine kuhinjske nape kako biste odabrali najbolju i pritom uštedjeli.

Kuhinjska napa

Da vam ne bi čitava kuća mirisala kao špageti bolonjez, kuhinjska napa je nezaobilazni kuhinjski dodatak. Prije kupovine u obzir trebate uzeti:

 • veličinu i raspored kuhinje
 • koliko često i što kuhate
 • budžet kojim raspolažete

Vrste kuhinjskih napa

Po principu rada

 • ventilacijska napa 
 • filtracijska napa

Ventilacijske nape odvode usisani zrak van kroz ventilacijski otvor. Filtracijske nape zrak iz prostorije propuštaju kroz filtere koji ga pročiste i zatim taj pročišćeni zrak vraćaju u prostoriju.

Ako živite u kući i možete napraviti ventilacijski izlaz iz prostorije, u tom vam slučaju preporučujemo ventilacijsku napu. Za stan i ostale prostorije u kojima ne možete bušiti rupe u zidovima, filtracijska napa je jedini izbor.

Ventilacijska napa ima jači protok zraka (iako to ovisi i o vrsti i postavljanju cijevi, detalji dalje u tekstu). Van odvodi sav dim, mirise kuhanja, vlagu i sl. te nema potrebe da par puta godišnje mijenjate filtere. Ventilacijske nape su ekonomičnije i tiše rade.

Međutim, za njih trebate sustav odvoda zraka prema van, a to zahtjeva bušenje zidova. Ako živite u stanu, ne možete bušiti rupe gdje i kako želite te vam jedino preostaje filtracijska napa.

Filtracijska napa usisava zrak, provodi ga kroz ugljeni filter i ponovo vraća u prostoriju. Ovu vrstu nape je iznimno jednostavno za postaviti, no redovita promjena ugljenog filtra znači dodatne troškove. Protok zraka je slabiji nego kod ventilacijskih napa, a filtracijske nape također su bučnije. 

Filtracjiska i ventilacijska napa
Ventilacijska i filtracijska napa

Izvor: Electrolux

Po izgledu

Nape mogu biti ugradbene i samostojeće.

Ugradbene nape možete staviti ispod ili unutar kuhinjskih elemenata, a u pravilu su manjih dimenzija. Njihova je prednost što se u potpunosti stapaju s kuhinjom, zbog čega dobivate zaokruženi dizajn.

 • nape s dimnjakom – najčešće se radi o ventilacijskim napama koje zrak odvode kroz dugačku cijev nalik dimnjaku koja se proteže do stropa. Postoje i reciklirajuće nape s dimnjakom, no kod njih dimnjak ima samo estetsku funkciju.
 • otočne nape– mogu biti i ventilacijske i filtracijske. Također se spajaju na strop, a u pravilu su malo većih dimenzija. Ujedno su i među najskupljim napama, pa prilikom dizajna kuhinje dobro provjerite može li vaš budžet to podnijeti.
 • zidne nape – postavljaju se na zid vertikalno ili horizontalno.
 • stropne nape – preporučuju se za kuhinje u kojima bi otočna napa ometala pogled, pogotovo kod stanova s otvorenim prostorom gdje je kuhinja spojena s blagovaonicom i dnevnom sobom.
Vrste napa

Kako izračunati optimalnu snagu nape?

Kod kupovinekuhinjske nape trebate paziti i o njezinoj snazi. Ne želite da radi jače nego što je potrebno jer će tako nepotrebno trošiti više energije, no ipak treba biti dovoljno snažna da obavi svoj posao kako treba.

Veličina kuhinje izravno utječe na to koja je napa optimalna za vaš prostor. To posebno dolazi do izražaja kod otvorenih stanova gdje je kuhinja često povezana s blagovaonicom i dnevnim prostorom.

Snagu koju napa treba imati računa se ovako: zapremnina kuhinje x 6(minimalna potrebna snaga); zapremnina kuhinje x 12 (maksimalna potrebna snaga).

Zapremnina kuhinje računa se ovako: visina x dužina x širina kuhinje. Na primjer, ako je zapremnina kuhinje 62.5 m³ (5x5x2.5), minimalna snaga kuhinjske nape treba iznositi 375 m³/h.

Na kupovinu utječe i veličina štednjaka te visina stropa. Površina nape trebala bi biti 10-ak centimetara veća od štednjaka kako bi mogla dobro hvatati sva isparavanja i mirise.

Razlika u visini između nape i štednjaka treba biti oko 70 centimetara. Svaki proizvođač ima propisane udaljenosti za svoje modele i savjetujemo da ih se pridržavate – npr. razmak između stropne nape i štednjaka bit će puno veći.

Instalacija ventilacijske nape

Ako vam prostor dopušta kupovinu ventilacijske nape, postoji nekoliko stvari koje trebate znati prije njezine instalacije.

Ovisno o tome kakve cijevi koristite za odvod zraka, buka nape i njezina usisna snaga mogu se povećati ili smanjiti.

 • Rebraste cijevi zamijenite glatkima – time ćete smanjiti buku.
 • Što je cijev duža, to će se snaga nape smanjivati – po mogućnosti neka udaljenost između ventilacijskog otvora i nape bude što manja.
 • Neka cijevi imaju što kraće kuteve – bolji protok zraka znači jaču usisnu snagu.

Vrste filtera

Ugljeni filter
Ugljeni filter

Ventilacijske nape najčešće dolaze s aluminijskim filterom koji je periv. Ako ga redovito čistite, nema potrebe da kupujete novi.

Akrilne ili papirnate filtre potrebno je mijenjati nekoliko puta godišnje, ovisno o tome koliko često kuhate.

Na filtracijskoj je napi potrebno mijenjati i ugljeni filter, a njegova se cijena razlikuje ovisno o modelu nape.

Prije kupovine filtracijske nape provjerite cijenu ugljenih filtera.

Njihova cijena zna porasti i do nekoliko stotina kuna, pa bi bilo dobro da izbjegnete neugodna iznenađenja.

Da bi kuhinjska napa i filter pravilno radili, potrebno je redovno održavanje.

Centar usisavanja

Nape se razlikuju i po načinu na koji usisavaju zrak:

 • nape kod kojih je centar usisavanja na sredini
 • i one kod kojih je centar usisavanja sa strane.
Centar usisavanja

Izvor: AEG

Nape sa središnjim centrom usisavanja su najčešće, a kod njih se usisava čitavom površinom nape i odmah provodi kroz filtre. Posebno su dobre kod velikih količina isparavanja i vlage.

Nape kod kojih je centar usisavanja sa strane su noviji izum. Osim ljepšeg izgleda, karakterizira ih staklena ili metalna površina na sredini nape zbog koje se zrak usisava sa strane. Prednost ovakvog sustava je sprečavanje da zrak i vlaga od kuhanja pobjegnu s rubova štednjaka. 

Ako pazite na budžet i ne stavljate naglasak na estetsku funkciju, klasična napa s centralnim usisavanjem je i više nego dobra opcija.

Funkcije

Napa može imati elektronsko ili mehaničko upravljanje, a neke čak dolaze i s daljinskim upravljačem. Elektronsko upravljanje je malo jednostavnije za korištenje i lakše se čisti, no razlike nisu toliko različite da bi vam o tome ovisio izbor nape. 

Preporučujemo da se panel za upravljanje nalazi s prednje strane nape jer to olakšava korištenje. Tipke skrivene negdje sa strane teže su dostupne.

Većina napa dolazi s 2 ili 3 brzine rada. Ako često kuhate, a posebno ako se radi o aromatičnoj hrani, poželjno je da napa ima opciju jačeg rada. 

Nape dolaze i s osvjetljenjem, koje može biti halogeno ili LED. Svjetlo na napi praktično je ne samo tijekom kuhanja, već i kada vam u kuhinji zatreba blago osvjetljenje, a ne želite paliti glavnu rasvjetu. Prije kupovine provjerite koliko je jednostavna ili komplicirana zamjena žarulja i koliko će vas koštati.

Popularne marke napa i cijene

Faber, Gorenje i Bosch su neke od najpopularnijih marki napa. Njihova raznolika ponuda sadrži sve vrste napa koje smo naveli u vodiču, što znači da vam izbora neće nedostajati.

Cijene su vrlo raznolike – od nekoliko stotina, pa do nekoliko hiljada km.

Zidne nape su najpopularnije i cjenovno najpristupačnije. Početni modeli se kreću od oko 200 i 300 km, a u prosjeku se za njih izdvaja oko 1500 km.

Otočne nape ispod 500 km su prava rijetkost, a u prosjeku koštaju između 900 i 1500 km.

Izbor napa uistinu je velik, a to znači da neovisno o tome kakvim budžetom raspolažete, nećete imati problema u pronalasku idealnog uređaja za vašu kuhinju.

Izvor: nabava.net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *