Božićni prhki kolačići koji se tope u ustima

Puna zdjela božićnih kolačića koji se tope u ustima, a mogu trajati do novogodišnjeg slavlja, omiljen su odabir u domovima širom Lijepe Naše, posebno što se rade u raznim oblicima poput zvjezdica, borića ili cvjetića. Dodate li im domaći pekmez, nema boljeg i ljepšeg na blagdanskom stolu

Klasični suhi kolači u raznim oblicima rade se prema raznim receptima i svaka baka ili majka ima svoje male tajne, a mi donosimo jednostavan način uz sastojke koje već vjerojatno imate kod kuće.

Sastojci:

40 dk brašna
20 dkg maslaca
10 dkg šećera
3 žumanjka
2 do 3 žlice domaćeg vrhnja ili kupovnog u čašici

Priprema:

Od suhih i mokrih sastojaka umijesite tijesto. Maslac i jaja neka su prije na sobnoj temperaturi. Razvaljajte tijesto do debljine pola cm pa kalupima izrežite oblike. Ako nemate kalupe, može vam pomoći, primjerice, manja šalica za kavu ili čašica za rakiju. Pećnicu prethodno treba zagrijati na 160 stupnjeva Celzijevih pa kolačiće peći 10 do 15 minuta dok blago ne porumene da se ne bi prepekli.

Nakon što se ohlade, samo treba spajati po dva ista oblika pekmezom ili džemom po želji i pošećeriti ako želite.

Kolačići se ne moraju spajati ako vam se to ne sviđa, već ih možete ukrasiti raznim bojama u blagdanskom duhu.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *