Kinezi idu korak dalje: Gradi se, a uskoro će i zasjati umjetni mjesec!

Kako umjetno može biti sve i svašta nije nam nepoznanica, ali da umjetni mjesecmože obasjavati grad, e to zbilja nikad nismo čuli!

Mjesec (zapravo je riječ o satelitu koji će imati izgled mjeseca) zasjati će 2020. godine iznad grada Chengdua. Baš kao i pravi mjesec, sjajit će po mraku, a trebao bi zamijeniti gradsku rasvjetu navečer i smanjiti troškove struje. Možemo već sada reći kako će sjati punim sjajem, jer će biti čak osam puta sjajniji od – pravog mjeseca.

Umjetni mjesec obasjavat će područje od čak 90 kilometara kvadratnih, a troškove struje smanjit će za golemih 150 milijuna eura na godišnjoj razini. Hm, tko zna, možda bi ovako nešto moglo proći i kod nas…

Mjesec – 3 (Foto: Getty Images)

Ipak, predstavnik tvrte koja će mjesec raditi, Wu Chunfeng je u izjavama i dalje oprezan: „Kažimo kako će prvi mjesec ipak biti eksperimentalan, no tri mjesecakoja spremamo za 2022. godinu bit će prava stvar golemog potencijala“. Wu je potvrdio kako se testiranja uspješno odvijaju, pa će 2020. u Kini zasjati prvi „mjesec“.

Kako bilo da bilo, nadajmo se kako će ovaj plan uspjeti, a ukoliko nekog od vas put za dvije godine nanese u kineski Chengdu, nemoj nam ni slučajno zaboraviti poslati koji selfie s kineskim mjesecom.

Izvor: https://punkufer.dnevnik.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *