Je li balkanski noćni život najbolji?Evo šta su rekli o izlascima u Zagrebu, Sarajevu i Beogradu!

Od lomljenja čaša i vrćenja žarulja pa do zgodnih djevojaka i katastrofalne glazbe, sve se to može naći na samo jednom mjestu: u noćnom izlasku na našem Balkanu!

Nećemo reći da su izlasci kod nas bolji nego bilo gdje drugdje, ali zar nije upravo tako? Ima nešto posebno u ovim prostorima zbog čega svaki put kad krenemo van ne znamo hoćemo li se uspjeti vratiti doma živi i zdravi, a često se niti ne vratimo svojoj kući. Tako smo se već smjestili i na svjetsku kartu party destinacija, zahvaljujući prije svega raznim festivalima, od Ultre u Splitu, Beerfesta u Beogradu, Exita u Novom Sadu pa do neizostavnog Zrća. 
Ali, kako to sve zaista izgleda? Da sve stavimo na jedno mjesto, odlučili smo popričati s par cura iz Zagreba, Sarajeva i Beograda – da vidimo jesu li stvari zaista onakve kakve se čine, piše www.tulumarka.com

Za početak smo popričali s Martom (25) iz Zagreba, koja nam je priznala da ne uživa baš u cajkaškim klubovima, a da najčešće izlazi kada su u pitanju neke svirke po manjim klubovima: “Nisam neka alternativa, ali ne mogu izaći bilo gdje. Kada čujem da se negdje puštaju cajke, digne mi se kosa na glavi i nema šanse da ću se u tom klubu moći opustiti i dobro zabaviti – osim ako sam naravno baš jako, jaako pijana. Mislim da bi mi onda bilo dobro i da puštaju glazbu iz Teletabisa hahaha. No, šalu na stranu, čini mi se kako sve manje ljudi izlazi na cajke u Zagrebu. Ima jako puno izbora, pa se i to nekako razvodnilo. Naravno, možda sam u krivu i možda su cajke i dalje glavni hit”.

tulum

Kad smo ju upitali misli li da su izlasci kod nas bolji nego vani, nije se uopće premišljala: “Ma nema toga kao kod nas.Toliko mi se ludih stvari dogodilo i prilično sam sigurna da toga nema drugdje. Od toga da sam jednom zaspala u tramvaju na povratku kući i vozila se barem 4 kruga, prije nego što mi je došao vozač i probudio me, pa do toga da sam u jednoj večeri popila litru vodke, povraćala, onesvijestila se, zatim probudila i nastavila plesati kao da se ništa nije dogodilo. Mislim da toga nema baš nigdje osim kod nas, jednostavno smo luđaci, što da kažem”.

Još par bitnih informacija o Marti….
Omiljeno mjesto za piće: Žirafa
Omiljeno mjesto za izlazak: Vintage
Glazba koju sluša: samo rock’n’roll

Sljedeća osoba s kojom smo pričali jest Aida (23) iz Sarajeva. Sarajevo je svakako grad s pričom i dušom, ali nažalost trenutno stanje što se tiče noćnog života nije takvo: “Ono što je najviše zastupljeno je svakako mainstream glazba, ono što svi slušaju. U Sarajevu ne postoji klub u kojem ne možeš čuti neku domaću ili stranu mainstream pjesmu. Živimo u takvom okruženju, i takvoj sredini da si ‘čudan’ ako ne znaš takve pjesme”. To nas je pomalo rastužilo, pogotovo jer smo očekivali da će se sevdah (jedinstveni glazbeni izričaj bogate i dugačke tradicije u Bosni i Hercegovini) barem ovdje slušati: “U našim klubovima, kao i svugdje na Balkanu, sevdah nije toliko zastupljen. Štoviše, ne znam niti jedan kafić/klubu gradu gdje se sluša sevdah”.

Za razliku od Marte, koja nam je rekla kako su u Zagrebu cajke sve manje i manje popularne, Aida kaže da je u Sarajevu skroz druga priča: “U nekim momentima svatko od nas poželi čuti i neki narodnjak, pogotovo kada se ‘malo’ popije”.

Zanimalo nas je i koja su to it mjesta za izlazak u Sarajevu: “Jedan od najpopularnijih klubova za izlazak je Sloga u kojoj i svira ta mainstream glazba, kako domaća tako i strana. Pored toga ima i kafić Walter u kojem se puštaju samo cajke. U My Face-u je samo live glazba i to domaća, pa tako nastupaju regionalne zvijezde od Ace Lukasa, Dejana Matića, pa do Lexington benda, Lapsusa…”

rr

Kad smo ju upitali kako bi ocijenila noćni život u Sarajevu, dala mu je skoro pa čistu peticu: “Dobar provod je uvijek zagarantiran, ali čula sam da je grad u kojem se treba barem jednom izaći i provesti Beograd. Nezaboravan provod, nezaboravna glazba i tako dobri i opušteni ljudi…”

I prije nego što pređemo i na noćni život u Beogradu, evo koja su top mjesta po Aidinom izboru:
Omiljeno mjesto za piće: Cheers
Omiljeno mjesto za izlazak: Sloga
Glazba koju sluša: ex-yu glazba, mainstream domaća i strana

Kao šlag za kraj, popričali smo s Dorotejom (26) iz Beograda. Beograd već dugi niz godina slovi za party prijestolnicu na Balkanu, od legendarnog Beerfesta, pa do nezaobilaznih splavova. Gori li uistinu noćni život u Beogradu? Ako je vjerovati Doroteji (a mi joj vjerujemo), zaista ima svega: “U Beogradu je jako dobro razvijen noćni život, i svakodnevno postoje različiti splavovi i klubovi sa širokim repertoarom, od 90-ih pa do trance glazbe”.

U Zagrebu se cajke više ne slušaju toliko, ali zato u Sarajevu da… A kakvo je stanje u Beogradu: “U Beogradu se zaista dosta slušaju narodnjaci, ali to je više neki pop”. Znači ako ste očekivali od Beograda cajke u stilu Zvezda Granda kakve su se slušale prije dvadeset, trideset godina, duboko ćete se razočarati. Doroteja pak ne sluša uopće cajke, već je veliki fan rock glazbe.

Ako vas zanima koje je it mjesto za izlazak u Beogradu, svakako posjetite BANK: “Nedavno je prije par dana BANK izglasan kao najbolji noćni klub na ovim prostorima, tako da bih njega posebno izdvojila. Radi se o inače jednome i od mojih omiljenih mjesta za izlazak”.

Kada bi Doroteja mogla birati između izlaska na Balkanu, ili negdje drugdje, odabrala bi naravno Balkan: “Mislim da su izlasci ovdje mnogo bolji i ugodniji ljudima, nego širom Europe. Štoviše, stranci hvale način na koji ‘živimo’ noću, posebno je”.

Kako bismo provjerili je li to istina, pričali smo sa strancima koji su redoviti gosti te već dobro poznaju Balkan noću. Inače, Dorotejina top mjesta i omiljena glazba:
Omiljeno mjesto za piće: Publin
Omiljeno mjesto za izlazak: Bank, Casina, akustični koncerti po kafićima
Glazba koju sluša: rock, ali pod utjecajem društva prilagođava se većini (ali samo kad je riječ o izlascima)

te

Zagreb, Sarajevo i Beograd: svi smo se složili da su izlasci na Balkanu najbolji izlasci. Ali, mi ne možemo nikako biti objektivni, ipak se radi o našemu, a naše je uvijek bolje. Stoga smo par stvari pitali i Anthonya i Mattea, strance koji polako postaju domaći, s obzirom na to koliko vremena provode kod nas.

Anthony ljetuje u blizini Zadra, pa zato baš u Zadru i izlazi. Ako se njega pita, must-have svakog izlaska je zagrijavanje(čitaj opijanje prije kluba), zatim odlazak u klub. A zašto to tako radi: “Pića u klubovima znaju biti skuplja, a pivu najčešće prodaju upravo u najmanjim bočicama”. Što se tiče glazbe, izlazi na mjesta gdje se pušta strana glazba, tj ona koju zna, ali tu i tamo se potkrade i koja hrvatska pjesma.

Naravno, nismo mogli NE prokomentirati curke koje se sreću u noćnom izlasku: “Ili te vole ili ih skroz boli briga za tebe.Neke cure uopće ne zanimaju stranci, ali ima i onih kod kojih je suprotno od toga”.

Matteo ljeta provodi u Novom Sadu, te skoro svako ljeto bude na Exitu: “Znam da Exit traje samo par dana, ali u tih par dana se nauživam kao nikada, tako da moram reći da su izlasci ovdje svakako bolji nego doma, u Udinama. I inače je ovdje super noćni život, ali zadnjih par godina je baš procvjetalo”.

Sluša stranu glazbu, ali s obzirom na to koliko izlazi ovdje, počeo je slušati i našu glazbu: “Često mi se dogodi da tokom godine kad sam doma, neka cajka krene na mobitelu i odmah se sjetim ljeta, i svih ludih stvari koje su se dogodile…”

Nakon razgovora s 5 osoba iz 5 različitih gradova, mi smo potvrdili naše: nema do izlaska na Balkanu! Bilo to u Zagrebu, Sarajevu ili Beogradu, svaki grad nosi svoju priču i ima svoj ritam, ali mi znamo jedno – svaki je odličan!

Izvor: tulumarka.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *