”Tajne” koje Facebook zna o svakom svom korisniku

Firma Marka Zuckerberga tvrdi kako koristi te informacije za ciljane oglase i sadržaj na temelju vaših preferencija, kao i za sigurnosne svrhe. Osobe koje imaju Facebookov račun moći će skinuti kopiju svoga dokumenta, ali privatnost korisnika koje prate treće strane trenutačno je manje transparentna.

Facebook koristi podatke prikupljene od 1,4 milijarde svakodnevnih aktivnih korisnika širom svijeta kao osnovu za algoritme koji povezuju oglašavanje i druge materijale s online profilom osobe. Može prikupiti podatke o svakom elementu vašeg digitalnog identiteta na mreži, od povijesti korištenja tražilice i chata do fotografija koje ste postavili i slali preko servera.

Pixeli sve prate

Više od 10.000 web stranica koristi nevidljive tragače, po imenu Pixele, koji snimaju sve o posjetiteljima. To uključuje sve podatke, od operativnog sustava koji koristite do vaše IP adrese i aktivnosti na internetu. To pruža Facebooku uvid u sve, od toga gdje se nalazite, tko je vaš pružatelj usluga, vrste stranica koje volite posjećivati i koliko vremena provedete na njima.

Kako vidjeti što sve Zuckerberg zna o vama

Kako biste procesirali svoj osobni digitalni otisak na Facebooku, kliknite na gornji desni meni koji se spušta, kliknite na postavke (settings) a zatim na Preuzmite kopiju svojih podataka s Facebooka (Download a copy of your data file). Morat ćete ponovno unijeti lozinku, a zatim kreće skidanje.

Zbog sve većeg negodovanja javnosti u vezi brige za privatnost, Facebook je ponudio veću transparentnost o onome što zna, posebno zato što je zbog toga već imao i zakonskih problema. Tako je ove veljače belgijski sud naredio Facebooku da prestane pratiti internetske korisnike u toj zemlji koji nemaju svoj račun na toj društvenoj mreži, ili će ih stići globe od 250.000 eura po danu.

“Ovo je velika pobjeda za korisnike interneta koji ne žele da IT tvrtke promatraju svaki njihov online korak”, izjavio je glasnogovornik Europske potrošačke organizacije Johannes Kleis.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *