Ovo vam se može dogoditi ako škripite zubima

Otprilike svaka peta osoba noću škrguće zubima, što može dovesti do trajnog trošenja zubi, ispadanja plombi i implantanata, kao i do povlačenja zubnog mesa.

No, jeste li znali da ova navika može izazvati i probleme s vidom, vrtoglavice te bolove u mišićima cijelog lica. Liječnici smatraju kako su uzroci bruksizma (to je službeni naziv za ovu naviku) emocionalni stresovi, napetost, strahovi i brige koje se u snovima “prerađuju”.

Ovaj problem primarno se rješava u stomatološkim ordinacijama (noćna udlaga izrađuje se prema individualnom otisku čeljusti, stavlja se na gornje zube, a funkcija joj je da drži zube odvojene jedne od drugih), no ako uzroci nisu povezani s položajem čeljusti i zagrizom, savjetuje se prakticiranje neke vrste meditacije, joge ili sl., što osobi pomaže opustiti se.

Ako vas ujutro nakon buđenja boli čeljust, imate česte glavobolje, vrtoglavice ili šum u ušima te ako primjećujete da su vam gornji zubi na vrhovima tanji nego na ostalim dijelovima, svakako se javite stomatologu.

Shares 0

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *