Kolač od maka – jednostavni, sočni i ukusni recepti

Kolač od maka je mnogima draga poslastica. Nije ga teško napraviti, a recepti se mogu upotpuniti sastojcima poput jabuka, jogurta ili čokolade. Brzi recepti za kolač od maka uključuju osnovne namirnice koje većina nas ima u kuhinji, a kolač od maka može biti i bezglutenski.

U nastavku članka saznajte kako napraviti sočni kolač od maka i čokolade, jabuka ili griza.

 

Kolači s makom – recepti

Mak je izvor mnogih nutritivnih sastojaka, a posebice antioksidansa i vitamina B skupine. Mak djeluje ljekovito na mnoga zdravstvena stanja poput:

  • napetih mišića,
  • stresa i lošeg raspoloženja,
  • grčeva u trbuhu,
  • slabog imuniteta,
  • bolova u želucu.

Nekada nisu postojale vage ni sofisticirane mjere za određivanje količinesastojaka za kolače. Tako su se sastojci za kolač od maka mjerili na čaše. S vremenom se počelo paziti na točnu količinu potrebnih sastojaka pa u članku donosimo precizne recepte za:

  • kolač od maka i jogurta,
  • kolač od maka i marmelade,
  • kolač od maka i čokolade,
  • kolač od maka i jabuka,
  • kolač s makom i grizom.

Mak biljka

Kolač od maka i jogurta

Jednostavan kolač od maka može se napraviti od sljedećih sastojaka:

  • 250 mL jogurta,
  • 3 jaja,
  • 250 grama šećera,
  • 150 mL ulja,
  • 1 vanilin šećer,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 250 grama brašna,
  • 100 grama mljevenog maka.

Prije miješanja sastojaka ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih. Smjesu za kolač pripremite na sljedeći način:

  1. U većoj zdjeli mikserom pjenasto izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer.
  2. U tu smjesu dodajte ulje i jogurt te nastavite miksati.
  3. Brašno, prašak za pecivo i mak pomiješajte u drugoj zdjeli te polako dodajte u smjesu od jaja.
  4. Nastavite miješati dok se svi sastojci smjese u potpunosti ne prožmu.
  5. Pleh za pečenje namastite ili prekrijte papirom za pečenje te izlijte pripremljenu smjesu.
  6. Kolač od maka pecite oko 20 minuta u zagrijanoj pećnici. Provjerite je li gotov tako da ga probodete čačkalicom, ako ostane suha, kolač je gotov.

Gotovi kolač od maka možete posuti šećerom u prahu ili nekom finom glazurom. Izrežite ga na kocke i složite na pladanj za posluživanje. Kolač od maka je fin i praktičan jer će ostati svjež duže vremena.

Kolač od maka i čokolade

Bezglutenski kolač s makom i čokoladom izvrstan je izbor deserta za sve one koji imaju alergiju na gluten ili pate od celijakije. Izvor je mnogih vlakana, minerala i vitamina koji će osladiti svačije nepce.

Šećer možete zamijeniti zdravom verzijom kao što je sirup od agave. To čini ovaj najfiniji kolač od maka pogodnim za dijabetičare. Također možete koristiti i smeđi šećer ako ne volite bijeli.

Za pripremu bezglutenskog kolača od maka potrebni su sljedeći sastojci:

  • 220 grama tamne čokolade za kuhanje,
  • 120 grama kokosovog maslaca,
  • 75 grama mljevenog maka,
  • malo soka od limuna,
  • malo naribane korice limuna,
  • 125 grama mljevenih lješnjaka, oraha ili badema,
  • 240 mL sirupa ili nektara od agave,
  • žličica cimeta po želji,
  • malo ekstrakta vanilije po želji.

Prije pripreme kolača zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva Celzijevih, a pleh obložite papirom za pečenje i namastite s malo maslaca. Kolač od maka pripremite tako da slijedite ove upute:

  1. Na štednjaku zagrijte lonac vode na kojeg ćete položiti metalnu zdjelu. U zdjelu stavite čokoladu koju ste nasjeckali na manje komadiće te kokosov maslac.
  2. Čokoladu s maslacom otopite na pari stalno miješajući.
  3. U veliku zdjelu stavite mljeveni mak, odabrane samljevene orašaste plodove i cimet. Smjesu lagano promiješajte te dodajte sirup od agave.
  4. U zdjelu zatim dodajte otopljenu čokoladu, vanilin ekstrakt te sok i koricu limuna. Sve sastojke dobro izmiješajte te izlijte u papirom obloženi pleh za pečenje.
  5. Kolač od maka i čokolade pecite u sredini pećnice oko 35 minuta. Rubovi će se malo izdignuti i popucati, a sredina će se vrpoljiti, a to je normalno jer će se kasnije stegnuti.

Nakon što je sočni kolač od maka gotov, ostavite ga u plehu dok se skroz ne ohladi. Zatim postavite tanjur na vrh pleha i preokrenite ga da kolač ispadne. Ako želite, možete ga posuti kakaom ili šećerom u prahu. Čuvajte ga u hladnjaku i poslužujte hladnog.

Kolač od maka i jabuka

Kolač s makom i jabukama pun je kalcija, vitamina B skupine i dijetalnih vlakana. Kolač od maka i jabuka dobar je izbor za desert svima koji slijede Paleo dijetu.

  • 4 jabuke,
  • 100 grama mljevenog maka,
  • 3 jaja,
  • 150 mL kokosovog mlijeka,
  • 2 jušne žlice meda,
  • 4 jušne žlice mljevenih badema,
  • malo praška za pecivo.

Jednostavni kolač s makom i kokosom pripremite na sljedeći način:

  1. Jabuke naribajte i iz njih istisnite što više vode možete kako kolač ne bi bio mecav.
  2. Pećnicu zagrijte na 170°C, a pleh za pečenje obložite papirom.
  3. U jednoj zdjeli jaja istucite s medom i kokosovim mlijekom, a u drugoj pomiješajte mljeveni mak, badem i prašak za pecivo.
  4. Sastojke sjedinite, dodajte naribane jabuke te smjesu izlijte u pleh za pečenje.
  5. Kolač od maka i jabuka pecite oko 35 minuta te poslužite dok je još topao.

Ako želite, kolač možete preliti čokoladnom glazurom ili posuti šećerom u prahu.

Bezglutenski kolač od maka

Kolač od maka i marmelade

Sočni kolač od maka možete napraviti od jednostavnih sastojaka koje imate u kuhinji, a upotpunite ga omiljenom marmeladom.

Za pripremu kolača s makom i marmeladom trebat ćete sljedeće sastojke:

  • 150 grama mljevenog maka,
  • 150 grama glatkog brašna,
  • 3 jaja,
  • malo praška za pecivo,
  • 150 mL mlijeka,
  • 200 grama šećera,
  • 1 vanilin šećer,
  • malo korice od limuna,
  • voćna marmelada po želji.

Ukusni kolač s marmeladom pripremite ovako:

  1. Pećnicu zagrijte na 175°C, a odabrani pleh za pečenje namastite i obložite papirom.
  2. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo i mljeveni mak.
  3. U drugoj zdjeli istucite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta, a zatim dodajte mlijeko i koricu od limuna.
  4. Suhe sastojke polako usipajte u zdjelu s jajima i polako izmiješajte.
  5. Smjesu za kolač izlijte u papirom obloženi pleh te pecite oko 30 – 35 minuta, dok ne porumeni.
  6. Kad je kolač gotov, pustite ga da se ohladi te zatim bogato premažite omiljenom marmeladom.

Fini kolač od maka čuvajte na hladnom i tamnom mjestu jer će tako ostati svjež više dana.

Kolač s makom i grizom

Brzi kolač od maka može se napraviti s grizom, poslasticom koju smo svi voljeli kao djeca. Ovo je jedan od starijih recepata za kolač od maka na čaše. Čaša se odnosi na veličinu čaše od jogurta.

Sastojci koje ćete trebati su:

  1. 2 čaše jogurta,
  2. 2 čaše šećera,
  3. 2 čaše brašna,
  4. 1 čaša griza,
  5. malo praška za pecivo,
  6. 5 jušnih žlica mljevenog maka,
  7. 1 čaša ulja.

Jednostavni kolač od maka i griza pripremite na sljedeći način:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva Celzijevih, a pleh namastite i obložite papirom za pečenje.
  2. Sve sastojke dobro izmiješajte u velikoj zdjeli te zatim izlijte u pleh.
  3. Kolač pecite oko pola sata, a znat ćete da je gotov kad porumeni i malo popuca na vrhu.

Gotovi mak kolač narežite na kocke kad se ohladi te pospite šećerom u prahu.

Kolač od maka i čokolade

Kolač s makom i kremom

Ukusne krem kocke od maka možete napraviti uz pomoć pudinga od vanilije. Biskvit za kolač s makom i pudingom napravite od sljedećih sastojaka:

  • 8 bjelanjaka sobne temperature,
  • 130 grama glatkog brašna,
  • 120 grama mljevenog maka,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 200 grama šećera.

Sastojci za kremu su:

  • 8 žumanjaka,
  • 700 mL mlijeka,
  • 2 vrećice pudinga od vanilije,
  • 160 grama šećera,
  • ukrasi po želji poput listića badema ili čokolade.

Biskvit za ukusni kolač od maka i pudinga napravite na sljedeći način:

  1. Pećnicu zagrijte na 170°C, a pleh obložite papirom za pečenje.
  2. U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i mljeveni mak, a u drugoj istucite šećer i bjelanjke u čvrsti snijeg.
  3. Suhe sastojke malo po malo dodajte u bjelanjke i lagano miješajte. Smjesu za biskvit izlijte u pleh, malo protresite i stavite peći.
  4. Biskvit je gotov kad se počne odvajati od rubova, ali neko vrijeme nemojte otvarati pećnicu kako ne bi splasnuo. Kad se biskvit ohladi, okrenite ga naopako.

Kremu od pudinga pripremite na sljedeći način:

  1. Mlijeko zagrijte na štednjaku i dodajte mu dvije vrećice pudinga u prahu. Nastavite grijati lagano miješajući.
  2. Žumanjke istucite sa šećerom te ulijte u smjesu mlijeka i pudinga.
  3. Nastavite miješati dok se krema ne zgusne.
  4. Kremu ostavite da se ohladi.

Kremom premažite biskvit od maka te je ukrasite listićima badema ili čokoladnom glazurom. Kolač ohladite u hladnjaku te izrežite na kocke.

Shares 0

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *