Chiweelook

Ovo želim da vam ispričam. Drug jedan, jaran, studirao je sa mnom, sve u superlativima mogu pričati o njemu. Rodom iz Krajine, sa šmekom višegodišnjeg življenja u Sarajevu, a okupan mirisom zelenih obala Neretve, sa ženine strane, zaista jeste zanimljiv sagovornik, kako to i može neko biti s takvim pedigreom, bosanskim, a i  hercegovačkim. Eh, on ima jednu teoriju o čiviluku.Znate šta je čiviluk? Znate, naravno. E..on veli, a složih se s njim, mada na prvu skeptik bijah. Ima mi logike, jbg. On, dakle veli, da je “muški ponos” dominantan i superioran, ako je poput čiviluka. Dakle, nit’ premal, nit’ prevelik, nego baš stamen i postojan kao što čiviluk jeste. Solidan, al majstor samo takav, da ga citiram. I ženi zna i ženi može udovoljiti i ženi svu tu muškarčevu želju pokazati. Muškarčevu, dakle želju vlasnika dotičnog čiviluka. Takvu strast i takvu ljubav pokaže i dokaže, kao što to ni pjesnici opisati ne mogu, pa ni oni najveći. A time i cijelom svijetu pokaže i dokaže. Ženi kad svijet ste, svijetom i vladate. Kad je žena zadovoljna, veli on, a uz čiviluk i svu teoriju o istom, sigurno jeste, onda je sve potaman. Baš sve. I hajd’, nastavim ja slušati ga, prvi put kada je iznosio tu svoju teoriju. Skeptičan, a u startu spreman da pobijem sve to. Ne zbog veličine ili manjine, ako ćemo o mjerama i proporcijama. Nego iz razloga što sam onaj nepopravljivi romantik svih ovih..a o godinama ću poslije, to i jeste motiv koji me ponukao da vam ovo ispričam. Sve mi osim ljubavi, istinske ljubavi, ništa smisla nema, pa ni seks, koji i jeste jedan od dominantnih priča o žensko-muškim odnosima. Ne. Ja takav sam, takav ću vazda biti. Srce naređuje i tako mora biti, ako sreću želite sebi i svojim voljenim…Bez uslova ikakvih, pa samim tim i bez uticaja mjera, veličina, proporcija, bilo kakve matematike i brojeva.
Cijelog života sam nekako poput čiviluka. Il’ se barem trudim da budem. Postojan, stamen, koristan, koliko god bio sve suprotno od toga, katkad. I strastven i srca velikog k’o Trebević, jer takve snove sanjam, to jesam ja. Jes’ da ispada da poredim se sa” onom stvarkom”, no samo metaforu hvatam, kako god da nekom degutantno ili iritantno zvuči. Uostalom, metaforom je obojena sva ova teorija, prijateljeva. Helem…I snove imam, snove koji nadmašuju svu ovu filozofiju s čivilukom. No, to je takođe materijal za druge priče. Ovo želim..ovo vam želim reći. Čiviluk jeste, na prvu, bezazlena, mada jako korisna stvar, sa svojim smislom, sa svojim zadatkom. Al’, pije vode teorija druga mog. Sanjajte i želite, samo se ne predajte, ne odustajte. Kad srce želi, kad duša zove..to je to. To je ta teorija čiviluka. Bio on drveni, bio metalni ili pozlaćeni, bio on dijelom velikog i blistavog predsoblja ili glamurozne spavaće sobe ili da je dio skromnog i tijesnog hodnika i oskudne, poluprazne spavaće sobe, čiviluk opravdava svoje postojanje. Ne samo za žene. Za sve. Za život. Za sve dvojbe, za sve zaplete i rasplete u životima našim. Jer, kada sanjate, kada znate sanjati, tada i jeste sretni i tom srećom milujete sve oko sebe. I korisni ste i stameni i postojani. Sve.
Valjda s godinama dođe. Sazrije čovjek, naučen iskustvima, događajima, obogaćen ljudima oko sebe, pa i onima nepoznatim,a  i njihovim sudbinama. I s godinama, nekim zrelim, upravo ovakve priče, ovakve teorije i imaju smisla, imaju logike. S godinama se nauči čitati između redova, nauči se tumačiti čak i prazna margina na stranici. S godinama se sve nekako posloži, mozaik se sklopi. Mozaik nada i snova i želja i strahova i ambicija i briga i radosti..svega. S godinama, sve priče koje Krajina ispriča, koje Bosna odnese do Save, koje Neretva spusti do Jadrana, sve te priče smisao dobiju. Pa tako i ova o čiviluku. Dal’ drvenom, dal’ metalnom, čiviluku.
Piše: Edin Šatara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *