Upoznajte pravog supermena: On može da trči danima

On je trčao maraton na Južnom polu, na temperaturi od -25 stepeni C, za 50 dana je istrčao 50 maratona – sve u različitim državama, a pretrčao je i 563 kilometra za 80 sati i 44 minuta, bez trenutka sna!

Dakle, čovijek je supermen, a sve zbog rijetkog zdravstvenog stanja.

Karnazes ove svoje nadljudske sposobnosti duguje rijetkom zdravstvenom stanju, zahvaljujući kojem organizam nevjerovatnom brzinom reguliše nivo mliječne kiseline u tijelu.

Uobičajeno, kada vježbamo, tijelo glukozu pretvara u energiju, koja proizvodi mliječnu kiselinu kao nusproizvod. Mliječna kiselina se nakuplja u mišićima, uzrokujući grčeve ili umor kao znak tijelu da treba da odmori. Međutim, zbog svog stanja Karnazes nikada nije imao takve simptome. Rezultat toga je da može da trči dug vremenski period bez prestanaka i da učestvuje na nekim od fizički najtežih takmičenja na svijetu.

“Kada postignem određeni intenzitet, osjećam da mogu da izdržim još dugo, a da se ne umorim. Bez obzira na to koliko se forsiram, moji mišići se nikada ne umaraju. To je plus kada želim da trčim dužu kilometražu”, kaže Dean.

Jednom prilikom je ovaj supermen trčao tri dana i tri noći bez prestanka, i iako nije osjećao umor u mišićima, kaže da mu je ta treća noć “uzela” psihičku snagu.

“Istrčati tako dugu kilometražu i trčati tako dugo je stvarno nadljudska sposobnost”, kaže sportski psiholog Nikol Mari Pinto.

Karnazes je počeo da trči još kao dijete i u ranom uzrastu je primetio da može da izdrži fizičku aktivnost duže od ostalih. Dok su, na primjer, njegovi drugari u školi trčali 15 krugova, Dean je trčao 105!

Uprkos svojim sposobnostima, Karnazes je prestao da trči nakon srednje škole, ali se ipak vratio sportu kada je napunio 30 godina.

U međuvremenu je istrčao ” The Relay”, trku od 322 kilometra – i to 11 puta! Učestvovao je i na maratonu na Južnom polu, na temperaturi od minus 25 stepeni Celzijusovih.

Nakon što je 2006. godine istrčao 50 maratona za 50 dana u 50 država, otišao je na analize, kako stručnjaci utvrdili koliko njegovom organizmu treba da izbaci mliječne kiseline. U prosjeku, tijelu je za to potrebno 15 minuta, a stručnjaci su napokon odustali pošto se to u Deanovom telu nije dogodilo ni poslije više od sat vremena.

Pored ovakov zdravstvenog stanja, Karnazes vjeruje da je njegova “supermen” fizička spremnost takva zahvaljujući niskom procentu masti u tijelu, ali i alkalnoj ishrani.

Ovaj čovjek inače svako jutro trči maratonsku kilometražu prije doručka, i uvijek akcenat stavlja na izdržljivost. “Ne zanima me koliko brzo trčim, zanima me koliko daleko trčim”, zaključuje.

Izvor: mondo.rs

Shares 0

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *