Pitali smo Sarajke i Sarajlije, šta za njih predstavlja 8. Mart

Nastao kao produkt mukotrpne borbe za ravnopravnost žena i muškaraca, 8. mart ili popularno Dan žena je praznik koji na našim prostorima ima dugu tradiciju.

“Onaj ko dopušta da kapitalisti tlače radnike, dopušta i da muškarci tlače žene. One će ostati potlačene sve dok ekonomski ne budu nezavisne. Ukoliko je cilj da žena postane slobodno ljudsko biće, onda joj ne treba oduzimati rad, niti skraćivati radno vrijeme, niti ograničavati oblasti u kojima može da radi”.

Tako je govorila Klara Cetkin, njemačka revolucionarka, na Drugoj internacionali u Parizu 1889. godine. U te riječi utkala je cijeli svoj život. Ona je danas poznata kao jedna od žena zbog kojih slavimo 8.Mart.

Cvijeće, bombonjere, čestitke, na sve ovo su naše majke i nane naučene decenijama unazad. Pitali smo raju iz Sarajeva, šta njima znači ovaj praznik i dobili neke očekivane, ali i iznenađujuće odgovore.

Aldijana (29):

Iskreno, 8. Mart mi ne znači više ništa posebno. Nekako je izgubio svoje izvorno značenje. Znači mi samo kao sjećanje na borbu za prava žena, nešto čega se trebamo sjetiti svaki dan, a ne samo na taj datum.

Haris (22):

8.Mart je za mene pečat na sve dane pažnje, zahvalnosti i ljubavi prema svim ženama u našem životu.

Sabina (29):

Povod da se u ovom užurbanom svijetu, kada se ljudi sve manje druže, nađem sa drugaricama, pa ako ništa popijemo kafu i ispričamo se. Jer za 8. Mart nema izgovora, da neko ne može i da ima druge obaveze. Mora se ispoštovati praznik.

Selma (52):

Nekad su se mladići trudili da nam uljepšaju dan. Čak i kada nisu imali novca, trudili su se da zarade preko servisa i nešto honorarno skupe, pa iznenade djevojku, majku, sestru. Danas više nije tako, muškarcima su prioriteti njihove stvari, sport, kladionica… Žene bukvalno treba da napomenu svoje muškarce da bi dobile čestitku za 8 Mart. Al tome smo i mi žene dosta doprinijele. Ne bi me čudilo da me za 8.Mart pitaju ”Jel mi oprana/ispeglana, majca/košulja”. Toliko sam razočarana da bih do sutra pričala…

Elma (33):

Za mene 8. Mart ne predstavlja nikakav poseban dan, jer ljubav, pažnju i poštovanje očekujem svaki dan.

Hibica (29):

Meni 8.Mart predstavlja praznik i još jedan izgovor da dobijem poklon od muškaraca (tate i brata Senada) koji me vole i koje ja volim, pa im se lijepo obradujem. Inače sve praznike, u kojim treba da otpakujem poklone, jako volim. I taj 08. Mart doživljavam još kao dan mama. Mislim da žene uvijek trebaju biti razmažene, jer su žene. A to je poseban izgovor da se još dodatno razmaze.

Jelena (50):

To je jedan lažni, komunistički, masonski praznik koji za mene zaista ne predstavlja ništa.

Igor (31):

Da, naravno da predstavlja praznik. Klara Cetkin nije  uzalud bila njemačka političarka, revolucionarka, predstavnik socijaldemokrata, koja se borila za prava u državi, da bi sada to bacili u drugi plan.

Alen (25): 

Za mene iskreno ne predstavlja ništa, ali imamo taj pritisak društva koji nas uči da izražavamo pažnju toga dana prema osobama ljepšeg pola.

Lejla (35):

Ne treba smanjivati važnost ovog dana. Žene su bile, a neke jesu i danas, u lošem položaju. Muškarci koji pokažu na taj dan svoju pažnju uče ostale i svoje sinove da treba da budu dobri prema ženama. Da im pomognu da održe ili osvoje dobar status. Hvala mojim kolegama, mužu i sinu na svim poklonima i pažnji u prethodnim godinama.

Edin (39): 

Za mene ne predstavlja praznik, jer žene se trebaju poštovati svaki dan.

Dina (33): 

Ma zaboravila sam na taj praznik jer puno radim i ne stižem misliti o tome. Nekako mi je to više dan majki.

Vesna (48):

Za mene je to dan kad bi se trebalo odati poštovanje ženama za sve njene uloge u ljudskom društvu, koje ima. Međutim to je na području Balkana mutiralo u opštenarodno veselje, žene dobiju karanfil, proslave s drugim ženama po restoranima, naravno same žene i onda tako potvrde da imaju taj samo jedan dan.

Amina (31):

Da vidi današnje žene i kako same sebe poštuju, mislim da bi se i Klara u grobu okretala. Generalno žene sebe malo poštuju i to bi trebalo da promjene, ako žele da taj praznik ne zamre. Naravno da je to praznik, dan ravnopravnosti žena i treba da ga i mi poštujemo kao i muškarci oko nas.

 

 

 

 

 

 

Shares 0

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *