Napravite za party mini hamburgere

Kada je u pitanju hrana za party, rođendane i slična dešavanja, bez sumnje, ovi hamburgerčići su nešto idealno što možete napraviti. Ultimativno posluženje i za male i za velike. Posebno velike :wink:

Jeste da je potrebno dosta vremena da bi se pripremili, ali nakon što ih jednom napravite i vidite kakav efekat će imati na atmosferu vaše žurke, shvatićete da su totalno vrijedni truda :-D

Mini zemičke

ZEMIČKE

200 ml mlijeka
100 ml vode
60 g putera
oko 500 g brašna
1 kesica suhog kvasca (7 g)
2 kašike šećera
1 1/2 kašičice soli
2 jajeta
susam za posipanje

U šerpici zagrijte mlijeko, vodu i puter, tek toliko da se puter otopi, ali ipak da ne bude vrelo. Pomješajte 100 g brašna, kvasac, šećer, so, 1 jaje i zagrijanu mješavinu sa mlijekom. Postepeno dodajte preostalo brašno tako da dobijete mehko, glatko tijesto. Ostavite tijesto da udvostruči volumen. Od tijesta pravite kuglice veličine malkice manje od oraha i redajte na 2 velika pleha od rerne obložena papirom za pečenje. Premažite umućenim jajetom i pospite susamom. Ostavite još 30 minuta da narasta pa pecite 10-15 minuta na 200°C.

Od ovog tijesta možete praviti i zemičke regularne veličine, s tim što tada računajte na to da će vrijeme pečenja biti duže.

PLJESKAVICE

700 g miješanog mljevenog mesa
1 veliki crni luk, narendan
2 kašičice sušenog začina
1 kašičica bibera
2 kašičice sudžuk ljute tucane paprike
1 kašičica sušenog, mljevenog đumbira
1 kašičica kurkume
1 kašičica sušenog peršunovog lista
1 jaje
2 kašičice sode bikarbone
4 čehna bijelog luka
50 g prezli

Sve sastojke sa spiska za pljeskavice zamjesite i oblikujte u mini pljeskavice prečnika oko 3,5 cm. Ispecite ih na malo ulja sa obje strane. Prilikom oblikovanja pljeskavica uzmite u obzir činjenicu da će se one prilikom prženja skupiti. S druge strane, zemičke prilikom pečenja narastu.

Mini hamburgeri, priprema

I JOŠ

kečap
(tost) kačkavalj
tartar sos
rukola
čačkalice

Na kraju je potrebno samo još da sve sklopite i možete da poslužite burgerčiće :)

Svaku zemičku rasjecite po sredini, na donju polovinu stavite tartar sos, pljeskavicu, kockicu kačkavalja, kečap i rukolu. Poklopite drugom polovinom zemičke i pričvrstite čačkalicom.

NAPOMENE

*Prvo pripremite smjesu za pljeskavice. Ostavite je u frižideru dok zamjesite zemičke. Dok se zemičke peku, ispecite pljeskavice i držite ih poklopljene dok se zemičke ne ispeku.

*Najbolje da koristite Heinz kečap.Njega ne treba mnogo da stavite jer mu je ukus jak.

*Ako imate vremena napravite domaći tartar sos. Pomješati majonezu, kiselu pavlaku, rendane kisele krastavčiće, so i biber, sve otprilike, po ukusu. I bez pretjerivanja sa krastavčićima.

*Što se tiče kačkavalja, tost kačkavalj je najzgodniji. Za mjeru od oko 70 hamburgerčića biće vam potrebno 18 kriški tost kačkavalja.

*Ako umjesto rukole stavite ajsberg, burgeri će imati autentičniji šmek burgera.

Izvor: palachinkablog.com, recept je objavljen u časpoisu Mezze, mart 2013.

Shares 0

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *