Najpoznatija nogometna rivalstva

Kada su sredinom 19 stoljeća engleski učenici počeli stvarati prve nogometne klubove u historiji, vjerovatno nisu ni slutili da bi najvažnija sporedna stvar na svijetu mogla postati pitanje života i smrti za pojedine igrače i navijače. Kulturološke, političke, vjerske ili geografske razlike između pojedinih klubova pretvarale bi njihove utakmice i tribine u bojna polja, na kojima bi nažalost znalo biti i nesretnih slučaja. U nastavku vam donosimo najžešće i najveće rivale u svijetu nogometa.

Sarajevo – Željezničar (Vječiti derbi)

Popis ćemo započeti sa klubovima iz našeg grada. Vječiti derbi u našem gradu je derbi između Sarajeva i Željezničara. Susret ova dva nogometna kluba predstavlja ne samo najveći gradski, već općenito najveći nogometni derbi u državi. Prvi zvanični ligaški meč između ova dva kluba održan je 1954. godine kada je FK Sarajevo slavilo sa 6-1 a ovaj rezultat je još uvijek i najveća pobjeda u gradskom derbiju. Osim toga, FK Sarajevo je još u dva navrata pobijedilo u gradskom derbiju s 5 golova razlike (12. septembar 1976. i 2. septembar 1995.), oba puta na domaćem terenu. S druge strane, najveća porazi FK Sarajeva u gradskim derbijima su bili 2–5 18. marta 1984. kao i tri put rezultat od 1-4, svi rezultati su ostvareni na gostujućem terenu. Općenito, najduži period bez poraza ostvarilo je Sarajevo kada je u periodu između 5. augusta 1990. i 4. aprila 1998. u 10 utakmica ostalo neporaženo uz ostvarene 3 pobjede.

Važno je napomenuti da je u zadnjih nekoliko decenija jaz između klasa stanovništva koji navijaju za jedan ili drugi klub djelimično ublažen i oba kluba imaju podršku navijača iz svih klasa, ali su historijske razlike i animoziteti još uvijek vidljivi.

Karakteristika derbija zadnjih 10-tak godina je relativno malo postignutih golova uz veliki broj neriješenih utakmica.

FK Željezničar (prethodno NK Željezničar) nogometni je klub iz Sarajeva. Osnovan je 1921. godine i do sada ima sedam naslova prvaka države. Jedan iz sezone 1971./72. kada su postali prvaci SFRJ, a šest su iz razdoblja neovisne BiH . Tri puta su osvajali kup i 3 puta superkup BiH.

Željezničar od 1953. godine svoje domaće utakmice igra na stadionu Grbavica u istoimenom sarajevskom naselju. Stadion je od 1953. tri puta obnovljen. Prvo od 1968.do 1976. kada je napravljena sjeverna tribina, zatim je obnovljen nakon reintegracije Grbavice kada je ponovo izgrađena drvena tribina na zapadnoj strani i pred sezonu 2004./05. kada su na sjevernu i južnu tribinu postavljene stolice čime je kapacitet stadiona smanjen na 12.000 mjesta. Za europske utakmice zatvorena je istočna tribina koja ne ispunjava UEFA-ine kriterije.

Željezničar je i u Jugoslaviji bio prepoznatljiv kao ekipa koja je imala veliku podršku navijača. U šampionskoj sezoni 1971/72. Željezničar je titulu ovjerio na stadionu JNA pred velikim brojem svojih navijača. Navijači Željezničara, koji su se uvijek nalazili na južnoj strani stadiona Grbavica, svoj novi svijetli trenutak imaju u Beogradu1981., ovaj put na Marakani u finalu Kupa SFRJ. Preko 60.000 navijača Veleža i Željezničara ispunilo je Beogradski stadion.

U drugoj polovini 80-ih dolazi do organizacije navijača Željezničara koji se nazivaju “The Maniacs”, ili Manijaci. Stvaraju se i podgrupe “Blue Tigers” i “Joint Union”. Najznačajniji vođa navijača Željezničara bio je Dževad Begić-Đilda, heroj odbrane Sarajeva, koji je poginuo 11. jula 1992. godine.

Fudbalski klub Sarajevo je nogometni klub osnovan 24. oktobra 1946. godine i najuspješniji je klub iz SR Bosne i Hercegovine u ligi bivše SFRJ, osvojivši dvije titule prvaka u sezonama 1966–67. i 1984–85. U novijoj, poslijeratnoj historiji, FK Sarajevo je jedan od najistaknutijih članova Premijer lige Bosne i Hercegovine uz osvojenih pet kupova Bosne i Hercegovine, 3 prvenstva BiH, te su u 6 navrata bili viceprvaci.

Domaći teren FK Sarajevo je gradski stadion Asim Ferhatović Hase, nekada poznat kao stadion Koševo, koji se nalazi u sarajevskom naselju Koševo. Stadion je otvoren 1947. godine. 1984. godine, rekonstruisan je za Zimske Olimpijske igre 1984. godine, te se zbog toga često naziva i Olimpijski stadion. Navijači kluba poznati su pod nazivom Horde Zla. Ova navijačka grupa osnovana je 1987. godine, nakon utakmice protiv FK Crvene Zvezde, kada su navijači sa istoka prefarbali zmiju poskoka u bordo bijelu boju i ubacili ga među zvezdine navijače – Delije. 8 osoba je privedeno zbog ovog događaja, te je istima bio zabranjen ulaz na istočnu tribinu.

Dinamo – Hajduk (Vječiti derbi)

Dinamo - Hajduk

Derbi između Dinama i Hajduka na nekim popisima se nalazi među 20 najvećih derbija na svijetu. Vječni je to derbi između dva najveća i najpopularnija kluba u Hrvatskoj. Utakmica je obilježena gotovo mržnjom i gotove ne prođe utakmica na kojoj nema crvenih kartona.

Od osnutka Republike Hrvatske Dinamo je najtrofejniji klub u državi. Osnovan je 26. aprila 1911. kao HŠK Građanski, a ime Dinamo nastalo je 9. juna 1945. odlukom komunističkih vlasti koje su ukinule prijeratne hrvatske klubove. Godine 1991. klub mijenja naziv u HAŠK Građanski, 1993. u Croatia, a u februaru 2000. vraćen je naziv Dinamo. Skupština kluba je na sjednici 12. aprila 2011. povodom 100-godišnjice dopunila naziv kluba dodavši dotadašnjem prefiksu “nogometni klub”, pridjev “građanski”, te od tada klub nosi naziv GNK Dinamo.

Hrvatski nogometni klub Hajduk je osnovan 13. februara 1911., a osnovala ga je, u praškom kafiću U Fleku, skupina splitskih studenata koji su studirali u Pragu: Fabijan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić, Vjekoslav Ivanišević. Oko kluba su se okupljali prohrvatski, puntarski građani, pristaše sjedinjenja austro-ugarske carske pokrajine Dalmacije s ostatkom Hrvatske. Odatle i pridjev u nazivu “hrvatski” i hrvatski grb kao dio hajdukovog grba.

Partizan – Crvena Zvezda (Večiti derbi)

Partizan - Crvena Zvezda

Večiti derbi, poznat i kao Beogradski derbi, je utakmica između velikih gradskih rivala, Partizana i Crvene Zvezde. Ove dvije ekipe su daleko najpopularnije u zemlji, sa 48% stanovništa koji navijaju za Crvenu Zvezdu i 32% navijača Partizana.

Ove utakmice su uvijek bile željno iščekivane i vrlo spektakularne. O tome govori podatak da je najveća posjećenost bilo oko 108 000 gledatelja na stadionu Crvene Zvezde. Nažalost zbog velike količine nasilja i huliganizma, te zbog pada kvalitete nogometa drastično je smanjena posjećenost na njihovim utakmicama.

Oba kluba osnovana su nakon II. svjetskog rata. Crvena Zvezda je osnovana 4. marta 1945. od strane omladinaca, članova Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije. Partizan je osnovan 4. septembra 1945, kao dio Jugoslovenskog sportskog društva.

Milan – Inter (Derby della Madonnina)

Milen - Inter

Milano je dom dvaju svjetski slavnih nogometnih klubova: AC Milan (Associazione Calcio Milan) i FC Inter (Football Club Internazionale). Utakmica između ta dva tima poznata je kao Milanski derbi ili Derby della Madonnina, u čast jednoj od glavnih znamenitosti grada, statui Djevice Marije zvane Madonnina, na vrhu milanske katedrale.

Da su Milan i Inter stari preko sto godina, dobro je poznato svakom boljem poznavatelju talijanskog nogometa. No, mnogo njih ne zna da su oba milanska velikana rođena u – restoranima. Milan je nastao dogovorom između Engleza i Talijana u restoranu jednog hotela, a slična gostionica bila je majka Interu. Klubovi su prošli sito i rešeto tijekom burne i uspješne povijesti, povezuje ih zajednički stadion te brojni igrači koji su nosili i jedan i drugi dres, a koje navijači najviše vole nazivati – izdajnicima.

Inter je osnovan 9. marta 1908. odvajanjem od zajedničkog kluba AC Milana. Razlog tome bilo je nezadovoljstvo grupe Talijana i Švicaraca iz kluba, zbog dominacije talijanskih igrača u ekipi. Sudeći po nazivu, kupovali su većinom igrače iz inozemstva. Nadimak je momčadi bio La Beneamata, u prijevodu “povlašteni”. Za Inter je navijala srednja klasa i imućniji stanovnici grada.

AC Milan je osnovan 16. decembra 1899. kao Milan Cricket and Football Club. Osnovao ga je englez Alfred Edwards. U njegovu je čast klub nazvan prema engleskoj inačici imena grada, dakle Milan, a ne Milano. Za Milan je navijala radnička klasa i trgovci doseljeni sa juga Italije, politički su bili skloniji ljevici.

Palmeiras – Corinthians (Paulista Derby)

Palmerias - Corinthians

Poznati derbi između tradicionalnih nogometnih klubova iz Sao Paula, Sport Club Corinthians Paulista i Sociedade Esportiva Palmerias. Ovaj derbi u brazilskoj državi Sao Paulo uvijek je privlačio najviše pažnje. Napisane su mnoge knjige i snimani filmovi o ovom rivalstvu, pa čak i Romeo i Julija verzija u kojemu su Palmeiras i Corinthians uzeti mjesto Montagnesima i Capuletsima.

Priča o ovom rivalstvu započinje sa skupinom europljana koji će kasnije postati poznati kao izdajice. Određena skupina pobunjenika je odvojila od Corinthiansa i osnovali su vlastiti klub za talijane, poznat kao Palestra Italia, a kasnije samo Palestra (Palmerias). Kako su godine prolazile tako je i suparništvo postajalo sve jače izraženo.

Corinthians je osnovan 1910., a Palmeiras 1914. godine.

Olympiakos – Panathinaikos (Derbi najvećih neprijatelja)

Olympiakos - Panathinaikos

Njihovi susreti imaju nadimak Derbi najvećih neprijatelja. Riječ je o dva najpopularnija i najuspješnija grčka kluba, koja su među 50 najboljih ekipa u Europi. Suparništvo potječe iz klasne podjele, Olympiakosovi navijači potječu iz radničke klase. Sukobi navijača su česti, a jedan takav koštao je života navijača Panathinaikosa 2007. godine.

Panathinaikos također poznatiji pod nazivom P.A.O. je iz Atene. Osnovan je 1908., te je jedan od najstarijih i najuspješnijih grčkih nogometnih klubova. Ukupno su osvojili 19 naslova grčkog prvaka, 16 kupova, te su jednom igrali u finalu Europskog kupa 1971.

Olympiakos SFP (puno ime Olympiakos Syndesmos Filathlon Peiraios) je iz grada Pireja. Olympiakos je, s osvojenih 36 nacionalnih prvenstva, 23 Grčka kupa i tri Superkupa, najuspješniji grčki klub. Olimpiakos su osnovala braća Andrianopoulos 1925. godine.

Roma – Lazio (Derby della Capitale)

Roma - Lazio

Rivalitet Rome i Lazija, dviju momčad iz “vječnog grada”, jedan je od najvećih na svijetu, “Derby della Capitale” oduvijek je utakmica visokog rizika s obzirom na netrpeljivost, gotovo međusobnu mržnju navijača ovih klubova.

U njihovim je utakmicama politika čak i najvažnija odrednica. Talijani su fanatično politički narod, vječita borba “crvenih i crnih” redovito se s rimskih ulica prenosi na tribine na kojima se sukobljavaju – slikovito rečeno – komunisti i fašisti. Premda su i Roma i Lazio inicijalno tvorevine fašističkog režima Benita Mussolinija, danas je situacija bitno drugačija. Oni koji daju podršku Laziju regrutiraju se iz političke desnice, većinom iz bogatijeg sjevernog dijela grada, dok se Romanisti deklariraju kao ljevičari koji dolaze iz siromašnijeg radničkog staleža.

SS Lazio (Societa Sportiva Lazio) je osnovan 1900. godine. AS Roma (Associazione Sportiva Roma) je nastala 1929. spajanjem triju klubova (Roman, Alba-Audace i Fortitudo). Duceovu ideju o snažnom rimskom klubu, koji bi parirao bogatijim klubovima iz Milana i Torina, u djelo je sproveo Italo Foschi, a nije je prihvatio moćni general Giorgio Vaccaro koji je vodio Lazio te su nebesko-plavi ostali kao samostalna “institucija”.

Liverpool – Manchester United (North West derby)

Liverpool - Manchester United

Dvoboj između Liverpoola i Manchester Uniteda jedan je od najznačajnjijih u nogometnom rivalstvu. Ovaj dvoboj se ponekad i naziva North West derby jer oba kluba dolaze iz sjeverozapada Engleske i najuspiješnije su dvije momčadi u Engleskoj sa preko 115 osvojenih trofeja.

Suparništvo navijača proizlazi iz povijesnog međugradskog industrijskog suparništva. Poznato je da se navijaci ova dva tima mrze, a rivalstvo seže još iz industrijske revolucije, kada je Manchester postao konkurentna luka Liverpoolu. Tako da je ovaj derbi mnogo više od samoga nogometa. A o kakvom je rivalitetu riječ najbolje kazuje podatak da još od 1964. nije bilo transfera igrača između ova dva kluba, kad je Phil Chisnall prešao iz Uniteda u Liverpool.

Ajax – Feyenoord (De Klassieker)

Ajax - Feyenoord

Ovaj derbi spada u jedne od najozloglašenijih u Europi. Huliganizam koji je krenuo 70-ih godina doveo je do ogromnih sukoba između navijača ovih dvaju klubova u osamdesetima. Oba kluba imaju navijače u cijeloj zemlji pa dan derbija poznat kao “Klassiekers” često digne na noge cijelu Nizozemsku.

Činjenica da je u veljači 2009. postignut dogovor da se zabrani gostujućim navijačima prisustvo ovom derbiju u narednih pet godina najbolje pokazuje o kakvom je rivalstvu ovdje riječ. Zabranu su nametnuli gradonačelnici Amsterdama i Rotterdama, te nizozemski nogometni savez u pokušaju da obeshrabre nasilnike. Dva najgora slučaja: Ajaxov navijač pretučen na smrt 1997, te sukob stotina navijača 2005.

AFC Ajax (Amsterdamsche Football Club Ajax) je osnovan 18. ožujka 1900., a Feyenoord Rotterdam je osnovan 19. jula 1908. u pubu De Vereeniging.

Celtic – Glasgow Rangers (Old Firm)

Celtic - Rangers

Old Firm je naziv za nogometnu utakmicu između Celtica i Rangersa, najjačih nogometnih klubova u Škotskoj, obojica dolaze iz Glasgowa. Njihova prva utakmica doseže do 1888. god. Tadašnji su novinari opisali utakmicu kao “igrali su da povjeruješ da su oni zapravo stari prijateljski rivali”.

Oba su kluba daleko najuspješniji klubovi u Škotskoj. Njihova dominacija nakratko je prekidana, najčešće zbog stvaranja “New Firma” između Aberdeena i Dundee Uniteda u prvoj polovici 80-ih. Od 1995. do 2006. godine Rangersi i Celtic su zauzimali prve dvije pozicije sve dok 2006. Hearts nije završio drugi odmah nakon Celtica. Momčadi se tokom sezone sastanu 4 puta u ligi, a ponekad i 2 puta u škotskom kupu.

Navijačka podjela pretežno je uzrokovana religijom, Celtic predstavlja katolike, a Rangers protestante, mečevi ovih timova su veoma žestoki i puni naboja. Za ova dva kluba se veže i zanimljivi paradoks, najuspješniji trener Celtica Jock Stein je bio protestant dok je svojevremeni kapetan rangersa Lorenzo Amoruso katolik.

Fenerbahce – Galatasaray (Kitalar Arasi Derbi)

Fenerbahce - Galatasaray

Radi se sigurno o jednom od najvatrenijih derbija na svijetu. Rivalstvo u najvećem istanbulskom derbiju zasnovano je na kontinentalnoj podjeli. Fenerbahce je utemeljen na azijskoj strani Instanbula, dok je Galatasaray formiran u europskom dijelu grada. Te se i zbog toga ovaj derbi naziva još i interkontinentalni derbi.

Oduvijek je Fenerbahce bio klub radnika, dok je Galatasaray klub visokog društva i bogatih. Neredi i huliganstvo su zajedničke karakteristike navijača oba kluba. Posljednju prijateljsku utakmicu odigrali su 1934, koja je prekinuta nakon nereda na terenu i tribinama. Premda se danas stvari mijenjaju, još uvijek se govori o susretu ova dva kluba kao o susretu bogatih i siromašnih.

Boca Juniors – River Plate (Superclasico)

Boca Juniors - River Plate

Španjolska ima El Clasico, dok Argentina ima Superclasico. Tako se naziva derbi između dva kluba iz Buenos Airesa, a njihova dva stadiona jedan od drugog su udaljeni samo sedam kilometara. Oba kluba nastala su u siromašnim četvrtima Buenos Airesa, ali je River Plate u 30-tim godinama prošlog stoljeća preselio na moderni stadion.

Od tad traje ne rat između ta dva kluba. Klasna razlika između ova dva kluba je i više nego očigledna. Za Bocu navija siromašni dio Buenos Airesa, dok bogatiji sloj navija za River. Atmosfera na stadionima uvijek je uzavrela, prava južnoamerička. Bombonera je stadion na kojem svoje utakmice igra Boca, dok na Monumentalu igra River.

Po mnogima najbolji nogometaš na svijetu, Diego Armando Maradona, igrao je za Bocu i time se diče navijači tog kluba, pa uvijek “nabijaju na nos” takve stvari rivalima iz bogatijeg dijela grada. Česti su sukobi između navijača i policije, a atmosfera u gradu na dan derbija je nezamisliva. Prvi susret između ova dva kluba odigran je davne 1908. godine.

Barcelona – Real Madrid (El Clasico)

Barcelona - Real Madrid

El clasico je jedna od najgledanijih klupskih nogometnih utakmica na planeti, a za razliku od većine drugih derbija, ovdje je kvaliteta samoga nogometa glavna atrakcija. Kulturološke i političke razlike uzrokovane činjenicom da je Barcelona predstavljala Kataloniju, a Real Kastilju učinile su tu utakmicu većom od svih ostalih.

To je dvobj najutjecajnijih i rezultatski najuspješnijih klubova u državi koji ima i političku dimenziju. Barcelonu se smatra klubom katalonskih nacionalista, dok je Real imao imidž režimskog kluba, kluba španjolskih integralista. Stoga i ovaj derbi izaziva sukobe i stvara političke tenzije. Srž problema je u katalonsko-španjolskom sukobu koji je eskalirao još za Francova režima. Real je oduvijek bio klub režima, a njihov predsjednik Santiago Bernabeu desničar koji se borio za Franca.

Barcelona je osnovana 1899, a Real Madrid 1902. Njihov prvi dvoboj održan je 17. februara 1902, ali nije poznato kako je završio.

Izvori: wikipedia, emuskarac.com

Shares 0

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *