Suđenje razumu : Na današnji dan Galileo došao pred Inkviziciju

Na današnji dan 1633. godine Galileo Galilei, talijanski astronom, matematičar i fizičar, stigao je u Rim kako bi se suočio s optužbama Inkvizicije za herezu zbog promicanja Kopernikove teorije prema kojoj se Zemlja okreće oko Sunca, a ne obratno.

Galileo Galilei rođen je 15. februara 1564. godine u Pisi u Italiji. Namjeravao je upisati medicinu na Sveučilištu u Pisi, ali se spletom okolnosti odlučio studirati filozofiju i matematiku. Zbog svojih stavova na području matematike i fizike u budućnosti će se naći pred rimskom inkvizicijom.

Godine 1589. postaje profesor na istom sveučilištu te u narednih nekoliko godina dokazuje da brzina padanja nekog objekta nije proporcionalna njegovoj masi, upravo onako kako je Aristotel vjerovao. Postoje neki zapisi koji govore kako je Galileo provodio svoja istraživanja tako što je bacao predmete različite mase s tornja u Pisi.

Između godina 1592. i 1630. Galileo je bio profesor matematike na Sveučilištu u Padovi gdje je konstruirao teleskop koji mu je omogućio promatranje lunarnih planina i kratera, četiri najveća Jupiterova satelita i Jupiterove mijene. Također je otkrio da se Mliječna staza sastoji od velikog broja zvijezda. Nakon objave njegovih istraživanja proglašen je najcjenjenijim matematičarem u Firenci.

Galileja je istraživanje navelo da postane pristalica rada poljskog astronoma Nikole Kopernika. Međutim, Kopernikova teorija o heliocentričnom sunčevu sustavu kosila se s naukom moćne rimske Katoličke crkve koja je u to vrijeme praktički vladala Italijom. Naime, oni su propovijedali da je Zemlja u središtu Svemira.

Prije nego što je izveden pred Inkviziciju 1632. godine objavljena je njegova glasovita knjiga ‘Razgovor o dva sustava svijeta, Ptolomejevom i Kopernikovom’ (Dialogo sopra i due massimi sistemi del mondo, tolemaico e copernicano), poznata kao ‘Dialogo’. Ona je ugledala svjetlo dana tek nakon višemjesečnih usklađivanja s crkvenim cenzorima u Rimu i Firenci. Napisana je u vidu razgovora Venecijanaca Sagreda i Simplicia s Firentincem Salviatijem. Salviati i Sagredo u njoj zastupaju Galilejeve stavove, a Simplicio je predstavnik peripatetičara. Inkvizicija je tražila da se u predgovoru knjige napomene kako je Kopernikovo učenje tek pretpostavka. No unatoč ovim prilagodbama Inkvizicija ga nije ostavila na miru.

Galileo biva doveden pred rimsku inkviziciju, sudski sustav koji je utemeljilo papinstvo kako bi reguliralo crkvenu doktrinu, 13. februara 1633. godine  Takva regulacija crkvene doktrine uključivala je spaljivanje knjiga koje se nisu slagale s crkvenim učenjima. Bio je optužen za herezu te je odlučio priznati krivnju kako bi dobio blažu kaznu. Papa Urban VIII kaznio je Galileja tako što ga je stavio u kućni pritvor gdje je Galileo živio do svoje smrti, 8. januara 1642. godine.

Galileo je najpoznatiji po svojoj izjavi Eppur si muove ili Ipak se kreće koju je navodno izrekao ili nakon suđenja ili pri dolasku u kućni pritvor misleći pritom da se Zemlja ipak vrti oko Sunca. Danas se ta rečenica koristi kao brzi odgovor te znači da nije bitno što ljudi vjeruju, bitno je ono što činjenice dokazuju.

Galileova istraživanja danas su priznata te mu se pripisuje veliki doprinos na području astronomije i fizike kretanja. Njegov rad utjecao je na znanstvenike kao što su Sir Isaac Newton, a godine 1992. Vatikan je službeno objavio svoju pogrešku kad je osudio Galileja.

Shares 0

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *