Pravila ponašanja za stolom

Nekada nije bilo pristojno stavljati oglodane kosti natrag u tanjir, ali je bilo pristojno baciti ih na pod. Ono što je kod nas zabranjeno i nepristojno, negdje drugdje na svijetu je pristojno i poželjno. Primjerice, u Japanu je srkanje supe pristojno i poželjno.

Kada se govori o ponašanju za stolom, stvar je u svim kulturama slična. Ako ne znate kako se treba ponašati za stolom, vi ste stranac, autsajder, netko tko nije isti kao i drugi. Razlikuje vas porijeklo, obrazovanje, dob, kultura ili društveni status. Nepoznavanje pravila siguran je i univerzalan znak da tu ne pripadate.

Što je društvo zatvorenije, izoliranije ili ekskluzivnije, pravila su jača i naizgled nepromjenjiva u svojoj strogoći. Opsjednutost pravilima je tolika da se objavljuju gomile priručnika o tome kako se ponašati za stolom. To umijeće nije nikada dovoljno usvojeno, bez obzira putujete li u neku stranu zemlju, pa ne znate ništa o tamošnjoj kulturi, ili ”putujete” na neki diplomatski prijem na kojem će biti i pokoja kraljica i nešto prinčeva. Jer nije se lako snaći kad je pred vama gomilica tanjira okružena vojskom viljuška i noževa i kompletom čaša za koje nikada niste sigurni čemu služe.

Pred vama je kratak vodič kulture jedenja i ponašanja za stolom. Želite li biti jedan od onih koji će svojim manirima oduševiti svoju bolju polovicu odvojite malo vremena i proučite ova pravila ponašanja za stolom.. Ko zna, možda trenutak u kojem ćete se prisjetiti jednog od navedenih pravila bude onaj presudni, pa ćete se vremena odvojenog za čitanje ovog članka prisjetiti sa zahvalnošću.

Rezervacija, ulazak u restoran i sjedanje za stol
Svakako rezervirajte stol u restoranu ako na ručak pozivate veći broj ljudi. Rezervacija podrazumijeva dolazak u dogovoreno vrijeme. Ako kasnite više od 15 minuta, potrebno je ljubazno nazvati restoran i objasniti situaciju.

Nemojte pogriješiti odmah na ulasku pa ne zaboravite kako u restoran uvijek prvi ulazi muškarac, a iz njega prva izlazi žena. Muškarac preuzima brigu za garderobu, te može ponuditi pomoći skinuti kaput ženi. Međutim, to bi trebalo napraviti nenametljivo i suptilno, a nikako velikim gestama i uz mnogo pompe. Ako žena zahvali i jednom odbije ponuđeno pomoć, muškarac nikako dalje ne treba insistirati.

 • U restoran ulazite i izlazite iz njega bez pozdravljanja, osim kada vas na ulazu pozdravi konobar ili osoblje.
 • Muškarac bira stol, ali u dogovoru sa ženom. I on nikada neće sjesti za stol, dok se njegova partnerica udobno ne smjesti.
 • Konobara poziva isključivo muškarac. Nakon konzultacije sa ženom, muškarac naručuje piće i hranu.
 • Ako konobar napravi propust, muškarac treba ženi usuti piće.

Žena u restoranu nikada ne bi trebala popravljati šminku, ni frizuru. Ako za tim postoji potreba žena se treba prošetati do toaleta i tamo obaviti potrebno. Ako vam se tokom ručka za stolom dogodi neka nezgoda, padne pribor na pod ili prolijete piće, dužnost konobara je da pribor zamijeni ili donese novi stolnjak. Ne trebate se ispričavati ili osobno intervenirati, nego ljubaznost konobara kasnije nagraditi napojnicom.

Što sa salvetom
Po sjedanju za stol, salvetu razmotajte i stavite u krilo. Nikada salvetom ne tresite niti njome mašite. Salveta držite u krilu sve do kraja ručka, uključujući i desert. Salvetom nemojte čistiti pribor za jelo niti brisati lice, a pogotovo, nemojte njome brisati nos. Ako je pribor za jelo loše opran, što je nedopustivo, muškarac treba zamoliti konobara da ga zamijeni čistim. U tom trenutku, treba i razmisliti o manjoj napojnici.

Prilikom ustajanja od stola za vrijeme jela, salvetu presavijte i spustite pokraj tanjura, lijevo ili desno. Na kraju ručka, salvetu ostavite presavijenu na lijevoj strani tanjura s mrljama okrenutim na unutra jer se iste ne bi trebale vidjeti. Nipošto ju nemojte zgužvati i baciti na stol ali niti je presaviti krajnje precizno. Nekada će vam na kraju obroka ponuditi vrući ručnik. Njime obrišite ruke i usta.

Kad svi za stolom dobiju jelo, onda se možete započeti objed. Pravilo tanjira glasi: “Jedite na lijevoj strani, pijte na desnoj”. Drugim riječima, vaši su tanjiri koji s vaše lijeve strane, kao i čaše s desne strane.

Koju čašu koristiti
Čaša za vino je posebno oblikovana staklena čaša koja se koristi za redovnu upotrebu i degustacije. Općenito, čaša za vino ima tri dijela: balon, nožicu i stopu. Ispravan način da se pije iz čaše za vino je držati čašu za nožicu i piti. Svrha je ta da se ne utiče na temperaturu vina držeći čašu za balon. Čaše se općenito mogu podijeliti u tri grupe: čaše za crveno vino, čaše za bijelo vino i čaše za šampanjac.

Za crna vina koriste se veće čaše i od malo debljeg stakla nego za bijela, te se pritom izbjegavaju one od zatamnjenog, obojenog i brušenog stakla, jer se u vinu uživa i očima. Crna vina se u pravilu poslužuju u većim, pa i velikim čašama naglašenog trbušastog oblika i suženja prema vrhu, koje svojim oblikom čuvaju aromu koja se kod crnog vina brže otpušta.

Bijela i rose vina se poslužuju u sličnim, ali nešto manjim i užim čašama koje se u gornjem dijelu blaže sužavaju, a pjenušac u vrlo uskim i visokim čašama kako bi se mjehurići oslobađali uspravno i što dulje sačuvali.

Čaše za vino

Kako koristiti pribor za jelo
Na ručku u restoranu ili svečanom ručku, konobar će poslužiti vino u odgovarajućoj čaši, tako da nećete imati problema, no, i dalje ostaje pitanje, od kuda krenuti s korištenjem čaša ali i pribora za jelo? Svako jelo ima svoj pribor. Na početku pronalazimo pribor složen s obje strane tanjira. Kašike i noževi složeni su desno, a viljuške s lijeve strane tanjira. Iznad tanjira nalaze se desertna viljuška i kašika. Priborom se koristimo onim redoslijedom kojim se jela poslužuju, a obično je to izvana prema unutra.

 • Tanjir uvijek treba nagnuti od sebe, nikada prema sebi.
 • Nemojte odjednom izrezati cijeli komad mesa.
 • Perad se jede nožem i vilicom.
 • Hljeb treba jesti rukama trgajući komad po komad.
 • Ražnjiće skinite sa štapića viljuškom i zatim ih jedite viljuškom i nožem.
 • Jabuku ili breskvu ogulite nožem.
 • Tjesteninu ne režite nožem.

Pribor za jelo se drži dosta čvrsto, ali ne previše kruto. Nož u desnoj ruci, a viljuška u lijevoj. Ako se jede samo viljuškom, tada se ona drži u desnoj ruci. Kašika se ustima prinosi širom stranom, a kada završimo s jelom kašiku ostavljamo u tanjiru iz kojeg smo jeli. Nožem nikada ne prinosimo hranu ustima. Ako je postavljeno više pribora i niste sigurni kako se s njim služi, osnovno je pravilo obično je to izvana prema unutra, ali ako niste sigurni, usporite i pričekate da vidite kako će se drugi koristiti s njim.

Pribor za jelo

A. Salveta, B. Viljuška za salatu, C. Viljuška za glavno jelo, D. Viljuška za ribu, E. Tanjir za supu, F. Pod tanjir za juhu, G. Tanjir za glavno jelo, H. Nož za glavno jelo, I. Nož za ribu, J. Žlica za supu, K. Tanjir za hljeb, L. Nož za maslac, M. Kašikica za desert, N. Viljuška za desert, O. Čaša za vodu, P. Čaša za crveno vino, Q. Čaša za bijelo vino

Odlaganje pribora
Kako odložiti pribor nakon jela, a da nikog ne uvrijedimo? Da biste signalizirali da ste završili s jelom, odložite na tanjiru viljušku uz nož, tako da oštrica viljuške bude okrenuta prema gore, a da su drške noža i viljuške na poziciji od 5h, a vršci na 10h. Ako postavljanjem pribora za jelo želite “ocijeniti pojedeno” pogledajte prikaz u nastavku.

Odlaganje pribora

Plaćanje računa
Kada su muškarac i žena u restoranu, muškarac bi trebao platiti, a ako žena želi sudjelovati u plaćanju računa može mu kasnije ponuditi novac za svoj dio, mada nije nepristojno ni da žena plati cijeli račun. U većim društvima svi bi trebali ravnomjerno dijeliti trošak za hranu i piće, no ako ste vi pozvali nekoga, tada nikada ne biste trebali dopustiti da ta osoba plati svoj dio.

Sve eventualno nastale probleme ne biste trebali rješavati s konobarom, nego se trebate obratiti šefu sale. Svaki restoran ima svoja pravila odijevanja, pa ako su vas odbili primiti zbog odjeće nemojte insistirati na večeri u tom restoranu, nego potražite drugi gdje su pravila odijevanja manje stroga.

Gledajte druge
Kada se govori o ponašanju za stolom, stvar je u svim kulturama slična. Ako ne znate kako se treba ponašati za stolom, automatski ste deklarirani kao stranac, netko tko se izdvaja iz skupine. Što je društvo zatvorenije, izoliranije ili ekskluzivnije, pravila su jača i naizgled nepromjenjiva u svojoj strogoći.

Opsjednutost pravilima tolika je da se objavljuju gomile priručnika o tome kako se ponašati za stolom. Svakako se nije lako snaći kada se nađete “licem u lice” s gomilicom tanjira okruženom mnoštvom viljuška i noževa i kompletom čaša za koje nikada niste sigurni čemu služe. Razni priručnici će vas plašiti kako je uzeti krivu viljušku toliko neugodno i uvredljivo kao da ste pljunuli na pod. Kako kome, ne dozvolite sebi tako ozbiljno poimanje stvari, no, ipak, držite se starog zlatnog pravila: gledajte što drugi rade i umanjit će te mogućnost izlaganja sramoti.

Sitna pravila koja vam mogu sačuvati obraz

 • U restoran prvi ulazi muškarac.
 • Iz restorana prva izlazi žena.
 • Muškarci odzdravljaju ženi ustajući samo napola.
 • Za stolom muškarac sjedi ili preko puta ženi ili s njene lijeve strane.
 • Konobara poziva muškarac.
 • Žena počinje jesti prva.
 • Za stolom se sjedi uspravno.
 • Ne naslanjajte se laktovima na stol.
 • Osobne stvari i jednom upotrijebljen pribor ne smiju se odlagati na stol.
 • Ne stvarajte buku.
 • Ne govorite punih usta.
 • Izreka “Prijatno!” nije poželjna u poslovnoj prilici.
 • Mobitel na stolu ili telefoniranje za vrijeme obroka je zabranjeno.

Izvor: emuskarac.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *